11.2.2024

Zadnji komplet na Švedsko, nov podvig Kanade

Organizatorjem tekem na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu in svetovnem prvenstvu do 23 let v nordijskem smučanju v Planici je uspel manjši čudež, saj so kljub nemogočim vremenskim razmeram pod streho uspeli spraviti prav vse načrtovane tekme na prvenstvu. Zadnjih zlatih medalj se veselita mešani ekipi Švedske in Kanade.

Image


Tudi zadnji dan 47. FIS mladinskega svetovnega prvenstva in svetovnega prvenstva do 23 let v nordijskem smučanju vreme ni prizanašalo tekmovalcem in tekmovalkam, ki so se pomerili za zadnje komplete medalj v mešanih štafetah. V mladinski kategoriji je bilo zanimivo vse do konca, šele v zadnji predaji je namreč padla odločitev o prvakih. Švedinja Evelina Crusell je zaostanek 21 sekund pred zadnjimi petimi kilometri spremenila v prednost 13,9 sekund pred Norveško ekipo za svojo drugo zlato odličje na tem prvenstvu, potem ko je bila najboljša že na 10 km razdalji. Ob njej se je drugega zlata razveselil tudi Alvar Myhlback, Anton Grahn je zlato dodal srebru s sprinta, Mira Goeransson pa se je razveselila prve medalje v Planici. Srebro torej na koncu Norveški v postavi Mons Melbye, Anniken Sand, ki je osvojila tretjo medaljo, Joergenu Nordhagnu, ki Planico zapušča z dvema odličjema ter Milli Grosberghaugen Andreassen, bron je z zaostankom 45 sekund osvojila Italija v postavi Davide Ghio, bronast že na 20 km, Iris De Martin Pintar, Akles Artusi, srebrn na 20 km ter Maria Gismondi, prvakinja na 20 km razdalji v Planici. 

Foto: Borut Živulović/BOBO

Domača štafeta je v skrajno težkih razmerah osvojila 16. mesto, z borbenim pristopom pa je vztrajala vse do konca. Bor Petrovič, Lucija Medja, Tine Šporn in Tia Janežič so zaostali dobrih šest minut za Švedsko.

Zadnja disciplina na prvenstvu v Planici v teku na smučeh je bila mešana štafeta mlajših članov in članic. Vse do zadnjega je bilo napeto, na koncu pa se druge zlate medalje pod Poncami veseli Kanada, kar je šele drugo odličje nasploh za to državo v kategoriji do 23 let! Zgodovino so spisali Derek Deuling, Jasmine Drolet, Max Hollmann in Liliane Gagnon, ki so za 7 desetink ugnali francosko zasedbo v postavi Remi Bourdin, Julie Pierrel, Mathis Desloges in Maelle Veyre. Za zadnja dva zapisana je to drugo odličje v Planici, Desloges je osvojil zlato medaljo na 20 km, Veyrejeva pa bron na enaki razdalji. Skandinavsko čast je z bronom, zaostankom stotinke za Francijo, rešila švedska reprezentanca v postavi Maans Skoglund, Elin Henriksson, Truls Gisselman in Maerta Rosenberg. Zadnja omenjena Švedinja je bron osvojila že na 10 km preizkušnji. 

Slovenija v postavi Nejc Štern, Zala Šepič, Boštjan Korošec in Eva Močnik je zasedla 15. mesto s slabimi osmimi minutami zaostanka za Kanado. 

Izjava po tekmi U23

Jasmine Drolet: "Za danes sem imela visoka pričakovanja. Vedela sem, da imamo možnost za medaljo, nisem pa bila prepričana, da jo bomo osvojili. Neverjetno je."

Arhiv novic