8.2.2024

Prvi zlati medalji v Švico in Francijo

Na najdaljših razdaljah FIS mladinskega svetovnega prvenstva in FIS svetovnega prvenstva do 23 let v nordijskih disciplinah sta prvi zlati medalji za Švico in Francijo osvojila Marina Kaelin in Mathis Desloges, ki sta zmagala v konkrenci do 23 let. Nejc Štern je bil najboljši Slovenec.

Image


Prvi komplet medalj na slovenski kulturni praznik so v Planici na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah in FIS svetovnemu prvenstvu do 23 let podelili mlajšim članicam v teku na 20 km razdalji s skupinskim startom v prostem koraku. Do odločitve je bilo potrebno počakati do zadnjih metrov, kjer je največ moči imela Švicarka Marina Kaelin, srebro je osvojila Američanka Haley Brewster, bron pa Francozinja Maelle Veyre. Le tri desetinke je zaostala še ena Američanka, Novie McCabe, ki se je borila do zadnjega vzpona za zmago, a je ob dotiku prav z omenjeno Francozinjo padla in izgubila stik s prvo trojko pred zaključnim sprintom. Slovenkih predstavnic ni bilo na štratu.

Nejc Štern, foto: Borut Živulović/BOBOFoto: Borut Živulović/BOBO

Podobno kot se je Švica veselila prve zlate medalje v Planici, se je zgodilo tudi na preizkušnji mlajših mladincev, le da to velja za Francijo. Po odločilnem napadu še pred koncem 20 km razdalje je zmagal Francoz Mathis Desloges, 17,8 sekund je zaostal Norvežan Martin Kirkeberg Moerk, tretjeuvrščeni Švicar Fabrizio Albasini je zaostal 24,2 sekund. Od štirih slovenskih predstavnikov se je najbolj izkazal Nejc Štern na 48. mestu, Boštjan Korošec je bil 53., Jošt Mulej je končal na 57. mestu, Anže Gros pa je zasedel končno 62. mesto.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Izjave po tekmi

Marina Kaelin: "Čudovito je zmagati v Planici. Vreme je odlično in zabavno je tekmovati v takšnih vremenskih pogojih. Lepo je tudi proslaviti zmago s celotno ekipo."

Mathis Desloges: “Sem brez besed. Danes je bilo vse odlično. Ljudje okoli mene so svoje delo opravili dobro, smuči so bile hitre, moja forma je na visokem nivoju. Je neverjetno, na progi sem se počutil zelo dobro. V zadnjem krogu sem napadel in nato poskusil visok tempo zdržati vse do ciljne črte.”

Nejc Štern: “S tekmo nisem najbolj zadovoljen. Že od štarta sem se moral boriti, da sem sploh kamorkoli prišel. Seveda sem s tem izgubil veliko energije. Sredi tekme ali pa že v drugem krogu me je kar pobralo. Nato sem potreboval kakšn dva kroga, da sem si počasi opomogel, nato pa sem začasi spet začel delati. Res nisem zadovoljen, kljub temu, da sem potem spet pridobival, a to ni bilo to.”

Rok Grilc, trener: “Kot včeraj, so bile razmere zelo težke, bilo je zelo toplo, proga je bila mehka. Fantje so se borili po svojih najboljših močeh, tako da jim lahko čestitam za nastop. Čaka nas še v soboto preizkušnja na 10 km v klasični tehniki.”

Arhiv novic