23.3.2018

PLANICA IN GLASBENA SKUPINA AVSENIK – tradicija in povezanost

Ansambel bratov Avsenik je verjetno najuspešnejša slovenska glasbena skupina vseh časov. Pod tem imenom je delovala vse od leta 1953 pa tja do 1990.

Image


V tem obdobju so izdali okrog 120 plošč in kaset v skupni nakladi več kot 30 milijonov. Lastijo si avtorstvo okoli 670 skladb! Za njihov prispevek k razvoju zabavne glasbe in izvirnost so prejeli več mednarodnih priznanj, med drugim 31 zlatih plošč, pa eno diamantno ter platinasto.

Po mnenju mnogih veljajo Avseniki za začetnike novega žanra narodno-zabavne glasbe v Srednji Evropi, njihova kakovost na tem področju pa je nesporna. Med njihove največje uspehe sodijo skladbe kot so Na Golici (1955; v nemški verziji Trompeten-Echo), Tam kjer murke cveto (1957), Slovenija, od kod lepote tvoje (1974), Samo enkrat imaš petdeset let (1981) in številne druge.

Legendarna skladba Planica, Planica, snežena kraljica (avtor glasbe je Slavko Avsenik, besedilo je napisal Marjan Stare, aranžma pa Vilko Ovsenik; vokal so prispevali Ema Prodnik, Alfi Nipič in Jožica Svete) je bila prvič izvedena posebej za Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih leta 1979 v Planici in sicer na otvoritvi 15. marca 1979 na odru tik ob letalnici.

Avsenikovo tradicijo danes nadaljuje vnuk Slavka Avsenika, Sašo Avsenik, ki je glasbenike združil pod imenom Ansambel Saša Avsenika. Ansambel bo na sobotni ekipni tekmi v živo pospremil najboljše svetovne letalce v Planici. Skladbo Planica, Planica, snežena kraljica bodo v živo zapeli in zaigrali ob vsakem poletu daljšem od 235 m.

Slavko Avsenik je v mladosti s smučmi skakal tudi v Planici in dosegel osebni rekord 74 m.

Več o Avseniku: avsenik.com

Arhiv novic