21.3.2010

Avstrijski orli zlati, Slovencem šesto mesto

Planica - Wolfgang Loitzl, Thomas Morgenstern, Martin Koch in Gregor Schlierenzauer so za Avstrijo ubranili naslov ekipnih svetovnih prvakov v poletih. Srebro je odšlo na Norveško, bron pa na Finsko. Robi Hrgota, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robi Kranjec so Sloveniji priborili šesto mesto.

Planica Wolfgang Loitzl, Thomas Morgenstern, Martin Koch in Gregor Schlierenzauer so za Avstrijo ubranili naslov ekipnih svetovnih prvakov v poletih. Srebro je odšlo na Norveško, bron pa na Finsko. Robi Hrgota, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robi Kranjec so Sloveniji priborili šesto mesto.

Zadnji dan XXI. svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici je postregel z novo lepo tekmo, katere vrhunec je bil prav zadnji skok Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ko je poletel do 231 metrov. Pred 16.000 glavo množico je Schlierenzauer skupaj z reprezentančnimi kolegi Loitzlom, Morgensternom in Kochom prejel še svojo drugo odličje na tem prvenstvu, hkrati pa tudi drugo zlato za ekipni naslov prvaka.

Prav tako kot Schlierenzauer, ima dve odličji na tem prvenstvu tudi NorvežanAnders Jacobsen, ki je danes skupaj z Andersom Bardalom, Johanom R. Evensenom in Björnom Einarjem Romörnom osvojil srebrno medaljo in s tem naslov podprvaka. V zadnjem skoku bi Harri Olli skoraj zapravil bronasto odličje za Finsko, za katero so skakali še Olli Muotka, Matti Hautamäki in Janne Happonen. Presenetili so Poljaki na četrtem mestu, predvsem Kamil Stoch, ki je v finalni seriji poletel do osebnega rekorda pri 222.5 metrih. Kljub temu Lukasz Rutkowski, Stefan Hula in Adam Malysz niso dodali potrebnih metrov za preboj na stopničke. Peto mesto so osvojili Čehi, šesto pa je ostalo doma.

V prvi seriji je zablestel Robi Kranjec, ki je s poletom dolgim 219.5 metrov dodobra predramil vse zbrane pod letalnico in naše fante popeljal na peto mesto po prvi seriji. V finalu so žal naši zdrsnili za eno mesto in končali domače prvenstvo s šestim mestom, hkrati pa krepko izboljšali 12. mesto s zadnjega prvenstva v Oberstdorfu.

Sezona smučarskih skokov je danes doživela sklepno dejanje, v kateri smo dobili olimpijske prvake in svetovne prvake v smučarskih poletih. Prihodnje leto bo največji vrhunec svetovno prvenstvo na Holmenkollnu. Ob koncu današnje prireditve pa je FIS zastava iz rok planiških organizatorjev prešla v roke organizatorjem naslednjega svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, ki bo na sporedu čez dve leti v norveškem Vikersundu.

Rezultati

1. Avstrija 1641,4 točk
(Loitzl, Morgenstern, Koch, Schlierenzauer)
2. Norveška 1542,3 točk
(Jacobsen, Bardal, Evensen, Romören)
3. Finska 1474,3 točk
(Happonen, Muotka, M. Hautamäki, Olli)
4. Poljska 1452,5 točk
5. Češka 1399,2 točk
6. Slovenija 1378,3 točk
(Hrgota, Damjan, Tepeš, Kranjec)

------------------------------------------------------
Uradni rezultati >>>

Arhiv novic