13.3.2012

Vse kar morate vedeti pred Planico 2012

Vse kar morate vedeti pred Planico 2012


V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) je danes potekala novinarska konferenca pred pričetkom finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo konec tedna v Planici. Glavni akterji te prireditve so podali še zadnje napotke pred velikim spektaklom.

Barbara Kürner Čad, direktorica SZS

Veseli nas, da imajo skakalci letos odlične rezultate, to je še dodatno vabilo, da se v kar največjem število udeležite tekme. Prepričana sem, da bodo organizatorji, tako kot vsako leto, tekme odlično pripravili, da bo vse potekalo tako kot mora in da boste tudi predstavniki medijev imeli ustrezne pogoje za poročanje in da bodo naši fantje nastopali tako uspešno kot do sedaj.

Drago Bahun, predsednik OK Planica

Letalnica je čudovito pripravljena in omogoča že letos zelo varne in dolge polete. Rad bi poudaril, da je potrebno poleg letalnice na prizorišču potrebno postoriti še marsikaj drugega, predvsem vezano na varnost obiskovalcev ter njihovo pretočnost. Veste, da smo s prihodom v Planico relativno omejeni. Letos smo nekaj novosti na tem področju naredili. Želim apelirati, da se resnično vsi obiskovalci na pot odpravijo pravi čas in da uporabljajo tudi naša logistična sredstva, ki so na razpolago od Kranjske Gore naprej. S tem bo pretočnost večja in tekoča. Za pešce smo naredili posebno pot, tako da te potencialne nevarnosti na cestah ne bo. Rad bi poudaril dve želji. Prva je, da naj bo Planica brez alkohola. Že nekaj let se trudimo, da bi Planico naredili kot športni praznik, kar nam na neki način uspeva. Zelo smo bili zadovoljni z rezultati lanske Planice. Prepričan sem, da tudi letos, tudi v soboto, alkohola v Planici ne bo. Druga akcija, ki jo zelo propagiramo, pa je Planica in otroci, ki poteka v četrtek. Skozi to prireditev želimo, da športni duh in ljubezen do športa prinesemo v vse osnovne šole v Sloveniji. Tudi letos bomo s pomočjo sponzorjev, posebno Zavarovalnice Triglav, v četrtek v Planico pripeljali kar nekaj tisoč otrok. Lahko ste se prepričali, da je vzdušje v četrtek odlično. Letos je organizacija za nas še posebej pomembna, saj kandidiramo za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v letu 2017. Sama odločitev bo znana konec maja. Trdno sem prepričan, da bo organizator tudi letos v praksi prikazal, da smo na to tekmovanje pripravljeni. Gledalci bodo lahko videli, da se v Planici že kaže nov obris nordijskega centra, ki bo v vsej svoji luči zasijal v prihodnjih letih. Zahvali bi se vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji, vsem planiškim delavcem. Posebna zahvala gre tudi našim sponzorjem, ravno zaradi sponzorjev, ki nam stojijo ob strani, lahko rečem, da je Planica tudi v ekonomskem smislu uspešen projekt. Dobrodošli v Planici, da navijamo za naša fante.

Primož Finžgar, generalni sekretar

V Planici smo na prireditev pripravljeni. Verjamem, da bo gleda na vremensko napoved in uspehe naših skakalcev tudi obisk zelo velik. V javnosti in po telefonih dobivamo informacije, da naj bi bila Planica v soboto že razprodana. V Planici prodamo približno 20% kart v predprodaji. Za sobotno prireditev je letošnji odstotek nekaj odstotkov višji kot pretekla leta, kar pomeni, da planiška prireditev za soboto niti slučajno še ni razprodana! Tisti, ki bodo prišli v soboto v Planico so dobrodošli. Tisti, ki bodo dovolj zgodaj prišli v Planico, bodo v Planico tudi prišli in lahko na licu mesta kupili karte, še bolje pa naredijo, če jih kupijo v predprodaji (Petrol, Eventim, Kompas).

Prireditev smo zadnja leta uspešno izpeljali tudi v finančnem smislu. Za nas je ključno, da vsak dan izpeljemo vsaj eno serijo, kar nam zagotavlja veljavnost prireditve in s tem tudi prihodke sponzorjev in ostale prilive. Če to speljemo, bomo verjetno zaključili s pozitivnim rezultatom.

Jelko Gros, direktor Zavoda za šport RS Planica

Če bi se resnično potrudili, bi lahko na letalnici skočili že preteklo nedeljo. Seveda smo pustili, da sonce dela nam v prid. Priprave se niso začele en mesec nazaj, temveč s prvim mrazom v decembru. Takrat se je pričel delati prvi sneg. Naša strategija je takšna, da naredimo trikrat toliko snega, kot ga dejansko potrebujemo in lažje prenesemo stroške dodatnega snega, kot da ga enkrat na deset let vozimo od drugod na skakalnico. Na doskočišču imamo letos pridobitev. Nordijski center Planica je namreč pridobil nov ratrak, posebej opremljen z navigacijsko napravo, katera ima profil skakalnice na 2 cm natančno vdelanega v model. Po tem modelu je skakalnica letos pripravljena. To je velika olajšava. Da pa ne rečemo, da smo brez težav, ki jih bomo imeli do obnovitve letalnice. To je slabo zgrajen zalet. Vsaka odjuga nam namreč premakne profil. Od takrat, ko smo z geometrom določil profil, se je že premaknil. Tako sedaj praktično vsak dan merimo, da ne bi na zaletišču naredili ovinka. To za skakalce pomeni, da ga vrže iz ravnotežja. Poizkus letalnice bo jutri ob 10:00. Za ta preizkus nismo televizijsko vezani, zato bomo nekje med 10.00 in 11.00 naredili prve skoke. Na voljo imamo 25 predskakalcev, prvi pa bo skočil Jaka Rus. Izmed njih jih bo nato pet odpadlo, saj tudi za njih za nadaljevanje velja "test". Za nas je morda največje tekmovanje v četrtek, saj iz 60 tekmovalcev izluščimo 40. Vrstni red štarta se določa na podlagi vrstnega reda v svetovnem pokalu v poletih in ne v generalnem seštevku svetovnega pokala. Enako velja za nedeljo, kjer bo nastopilo 30 najboljših v svetovnem pokalu, po letalnici pa se bodo spustili po vrstnem redu poletov. Glede na vremenske razmere in pričakovano termiko, za kar je takšno vreme idealno, pričakujem kar nekaj poletov med 230 in 240 metrov.

Jože Ajdišek, vodja prometne organizacije

V letošnjem letu smo uvedli nekaj novosti oz. posebnosti. Naj na začetku opozorim na preusmeritveni režim za avtobuse in kombije na avtocesti ob izvoza za Jesenice. Tiste, ki ne bodo imeli kartonov, ki si jih pridobijo v predprodaji na podlagi nakupa vstopnic, bodo usmerjeni na plato karavanke. Tu bo možnost kupiti karte ter s tem tudi kupona in odpeljati nazaj proti Planici. Pred Planico v začasnem krožnem križišču se bo vršila selekcija avtobusov in kumbijev, ki bodo oz. ne bodo imeli kupona. Tisti, ki ne bodo imeli kupona, bodo šli naravnost, ostali pa proti Planici. To velja le za soboto!

Novost v vseh dneh je ta, da imamo cesto Planica – Rateče uradno zaprto za pešce z odločitvijo upravnega organa. To pomeni, da moramo vse pešce z razlogom varnosti in pretočnosti umakniti na pešpoti, ki so dobro prehodne in suhe. Potrebno je le upoštevati prometni in informacijsko signalizacijo in usmeritve. Tako bo vsem lažje priti v Planico.

Že lani smo pričeli optimalno pripravljati parkirne površine v Planici, tako smo zagotovili veliko več kapacitet za avtobuse in avtomobile. Glede na to, da bomo v soboto parkirali tudi na južnem delu (na Ciperniku) smo še povečali kapacitete. Po naši oceni bo tja lahko šlo 100 avtobusov, ter še nekje 100 do 150 v bokse, to pomeni, da lahko v Planici parkira do cca. 240 avtobusov. Povečali smo tudi parkirne površine za osebne avtomobile, ki jih ob racionalnem parkiranju lahko parkiramo do 2400. Če to preračunamo, lahko v Planico pripeljemo od 15000 do 17000 ljudi. Ostale parkirne površine so v širšem in ožjem območju Rateč in seveda Kranjske Gore. Z oddaljenih krajev bomo s krožnimi prevozi zagotavljali prevoz v in iz Planice. Mnogo ljudi pa se odloči, da odide peš. Te bomo usmerjali tako v Podkorenu kot v Ratečah na pešpoti. Tisti, ki bodo prišli s kombijem, bodo parkirani na najbolj oddaljenem oz. Planici najbližjem parkirišču (Kališče).

Kontrola vstopnic bo potekala na osmih vstopnih mestih, na štirih mestih bodo kontejnerske blagajne, kjer bo možno kupiti vstopnice. Skupaj z varnostniki bomo izvajali režim prepovedi vnosa stvari. Apeliram na slabe izkušnje preteklih let in nekorektnost nekaterih obiskovalcev, ki ostanejo zunaj ograje. Zaradi tega smo se določili, da je celotno območje Planice, območje prireditve, to smo ustrezno tudi označili. Varnostniki bodo tako poskrbeli,da bodo obiskovalci brez kart tudi izven ograjenega prostora pozvani k odstranitvi ali nakupu vstopnice. Govorim iz korektnosti. Za sobotno tekmovanje je še dovolj prosti kapacitet. Če pa se zgodi, kot se je 2010, da bi bile kapacitete presežene, potem pa se bomo v tistem trenutku odločili in sprejeli sklepe za obveščanje, vsekakor pa prej kot leta 2010. Vsi pa naj upoštevajo faktor prihoda, ki znaša običajen čas krat dva.

Marjan Jakše, vodja komisije rediteljsko-varnostne službe pri OK Planica

Kar nekaj dejavnikov je, ki lahko ogrožajo varnost na javnih prireditvah. Letošnji dobri uspehi in vreme kar vabi v Planico. Organizator se je v tej smeri pripravil. Pripravil v smislu zadostnega števila policistov in 130 varnostnikov in rediteljev, ki bodo na samem mestu varovali to prireditev. Primerno varovanje bomo zagotovili tudi s pomočjo ograj, predvsem na mesti, kjer je obremenitev velika. Označili pa bomo območje prireditve tudi z mrežasto ograjo, torej, kjer je ogroženost obiskovalcev manjša. Na območju javne prireditve bomo posameznike obveščali z opozorilnimi tablami. To so table, ki prikazujejo prepoved predmetov, predvsem tiste, ki lahko škodujejo posamezniku in seveda odvečnega alkohola. Postavljene bodo tudi informativne table, ki bodo obiskovalce usmerjale na pot do prireditvenega prostora.

Informirale jih bodo o začasno postavljenih objektih, kjer se podaja posamezne informacije za obiskovalce – npr. kje so toaletni prostori, reševalne postaje, izgubljen predmete in osebe (otroke) ipd. Obiskovalce bomo obveščali tudi preko ozvočenja, predvsem o video nadzoru, ki se bo izvajal na prireditev. Tako bomo zagotovili popolno varnost obiskovalcev.

Organizator se že peto leto trudi, da bi obiskovalci v Planico prinesli čim nanj alkohola. V name tega bomo pri vstopu z vizualnim pregledom poskusili doseči, da na območje prireditve ne bodo prišle večje količine alkohola. Alkohol povzroči posledice šele takrat, ko se zaužije v veliki količini. Težava ni alkohol, ki "samo pogreje". Težava so tisti obiskovalci, ki na prireditev pridejo že vinjeni, s tem povzročajo nered, izzivajo in kršijo javni red in mir. S tem so ogroženi tudi drugi obiskovalci. V četrtek je v Planici dan otrok. To pomeni dan brez alkohola. Služba varovanja bo naredila vse, da v četrtek na prireditvi ne bo alkohola. V četrtek tudi točenja alkohola v Planici ne bo. Za otroke smo poskrbeli tako, bodo z avtobusom prišli do samega prireditvenega prostora. Zagotovili smo jim tribune in jih zavarovali na poseben način, da ne bi prišlo do poškodb. Želja je, da obiskovalci v Planici uživajo v smučarskih poletih, zato podajamo apel, da na prireditveni prostor ne prinašajo alkoholnih pijač, ne prihajajo v vinjenem stanju, predvsem pa upoštevajo navodila varnostnikov in policistov. Le z njihovo pomočjo bo prireditev uspela tako, kot si jo tudi mi želimo.


Andrej Zakrajšek, predstavnik slovenske policije

Opozarjam, da lahko sami obiskovalci veliko pripomorejo, da bo prireditev izpeljana varno za njih in za vse ostale. Potrebno je spoštovati vse predpise, tudi na spremenjeno prometno signalizacijo. Tudi na sami prireditvi bodo prisotni policisti. Želimo si, da bi bilo potrebno čim manj posredovanj z naše strani. Če bo potrebno, bomo posredovali. V Planici bo tudi mobilna policijska postaja, tako se lahko obiskovalci obrnjeno tudi tja. Velja pa splošno priporočilo, da poskrbijo za svoje premoženje. Na poti v Planico in nazaj, naj vsi, ki vozijo upoštevajo, da alkohol na cesto ne sodi.


Arhiv novic