5.2.2024

Prvi zlati medalji v Andoro in na Norveško

 V Planici se je pričelo FIS mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Prvi tekmovalni dan je bila na sporedu sprinterska preizkušnja tekačev v prosti tehniki. V kvalifikacijah je nastopilo sedem Slovencev. Po dobrem kvalifikacijskem nastopu je Tia Janežič tekmo zaključila v četrtfinalu. Do zlate medalje predstavnika Andore in Norveške.

Image

 

Prvo zlato medaljo na letošnjem FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju ter FIS U23 svetovnem prvenstvu v teku na smučeh je Andori priborila Gina Del Rio, ki je bila najhitrejša že v kvalifikacijah. Drugo mesto je zasedla Američanka Samantha Smith, tretje pa Norvežanka Milla Grosberghaugen Andreassen.

 

Najboljša trojica na sprinterski tekmi Foto: Borut Živulović/BOBO

 

V sončnem vremenu in težkih snežnih pogojih se je v moški kategoriji najbolje znašel Norvežan Lars Heggen, drugo mesto je zasedel Šved Anton Grahn, njegov moštveni kolega Jonatan Lindberg pa je stopil na najnižjo stopničko.

 

Norveška do prve kolajne na prvenstvu. Foto: Borut Živulović/BOBO

 

V ženski konkurenci je od slovenskih predstavnic najbolje nastopila Tia Janežič. S 26. kvalifikacijskim časom si je priborila pravico do nastopa v četrtfinalu, kjer je nato ciljno črto prečkala četrta v svoji skupini in tako končala s svojimi nastopi pred domačimi navijači.

 

V kvalifikacijah sta obstali Nika Ljubič s 40. časom in Lucija Medja, ki je bila 59. . Prepočasni so bili tudi slovenski tekmovalci v moški konkurenci. Bor Petrovič je bil 43., Lovrenc Karničar 61., Jaka Marinko 68. in Philip Lavrič Pregelj, ki je zaključil na 71. mestu.

 


Tia Janežič na progi. Foto: Borut Živulović/BOBO

 

Tia Janežič: »Menim, da sem s prvo tekmo dobro začela prvenstvo. V kvalifikacijah sem se zelo dobro počutila, dala sem vse od sebe. V četrtfinalu sem nekoliko zamudila štart, kar se je nekoliko poznalo v cilju. Na srečo sem imela zelo hitre smuči in mi je uspelo ujeti skupino na spustu. Nato so sotekmovalke po hribu navzgor navile hud tempo. Borila sem se do konca in napredovala par mest, s končnim rezultatom sem zelo zadovoljna.«

 

Eva Sever Rus, trenerka slovenske reprezentance U20: »Glede na okoliščine moramo bit zelo zadovoljni z današnjim dnevom. Praktično celotno sezono smo imeti težave z boleznimi in poškodbami. Tia je naredila dober rezultat tako, da smo zadovoljni.«

Arhiv novic