21.1.2009

Tiskovna konferenca - Planica


Ljubljana - Do vrhunca letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih nas ločita še manj kot dva meseca. Planica bo od 19. do 22. marca zopet gostila finale tega tekmovanja in priprave na ta največji športni dogodek na slovenskih tleh so že v polnem teku. Nekaj podrobnosti o prihajajočem dogodku je bilo razkritih danes na novinarski konferenci.

DSCF1927.jpg

Na začetku je o tem, kaj nas čaka v Planici govoril predsednik OK Drago Bahun: "Prireditev se bliža in priprave so v polnem teku. Za nas je velika motivacija to, da smo lani izvedli odlično prireditev, tako v tekmovalnem, kot organizacijskem smislu in presegli rekordno število obiskovalcev. Motivacijo nam predstavlja tudi dejstvo, da Planica letos praznuje 40. obletnico poletov. Planica ostaja simbol slovenskega športa in pomembno je, da to obletnico praznujemo v najboljši luči. Do sedaj nam gredo na roko tudi vremenske razmere in upam, da bodo stvari ostale takšne kot so, tako da bomo organizirali zares vrhunske tekme. Počasi pa je tudi že čas za nov svetovni rekord, ki ga pričakujemo, seveda ob tem, da so vse tekme varne. Rad bi se zahvalil vsem sponzorjem, ki nas kljub krizi niso zapustili in apeliram na slovensko gospodarstvo, da Planico skupaj izkoristimo za promocijo Slovenije. Rad bi se zahvalil tudi predsedniku vlade, g. Borutu Pahorju, ki je prevzel funkcijo častnega predsednika OK. Tud to nas navdaja z optimizmom, da se bo v Planici res začelo nekaj dogajati. Drugo leto je tu svetovno prvenstvo, tako da nujno potrebujemo določene popravke letalnice in ostale infrastrukture.

DSCF1933.jpg

Jelko Gros, vodja tekmovanja je v nadaljevanju spregovoril o stanju letalnice, o pripravi snega in odnosih s FIS: "S FIS trenutno ni več nobenih težav, saj podpira Planico. Tega dogodka si želi vsa svetovna javnost, saj so vrhunci sezone novoletna turneja, svetovno prvenstvo in Planica. Kar se tiče snega, smo prihranili precej enrgije, saj ga je dovolj in smo ga zato nehali izdelovati. Sneg ohranjamo na hrbtišču, tako da bo priprava lažja. Predvsem si želimo, da bi stvari potekale tako kot lani. Letos smo se lahko spustili v podrobnejše priprave, v organizacijskem smislu pa smo nadgradili del prostovoljcev oziroma klubskih delavcev, ki nam pomagajo.

DSCF1943.jpg

Za zaključek je bila strani generalnega sekretarja OK Primoža Finžgarja predstavljena še finančna plat prireditve: "Zadovoljni smo s sponzorji, ki ta projekt podpirajo in iščejo priložnost za svojo promocijo. Res pa je, da trenutna ekonomska situacija ni najbolj primerna za pridobivanje sredstev. Čeprav imamo s sponzorji dolgoletne in dobre odnose se srečujemo s problemi. Celoten finančni zalogaj znaša 1.600.000 evrov, od tega pa potrebujemo 800-850 tisoč evrov s strani sponzorjev, pridobljena pa je malo več kot polovica. Srečujemo se tudi z odpovedjo nekaterih sponzorjev, kar pa je glede na razmere normalen dogodek. Zato bi lahko dele nivoja prireditve tudi zmanjšali. Vseeno bomo za obiskovalce poskrbeli tudi letos, tako da bodo zadovoljni, predvsem na področju prometa in ureditve prizorišča. Prihodnost Planice pa je v nordijskem centru, saj bo brez investicij v infrastrukturo celoten dogodek vprašljiv. Stroški s skakalnico so vsako leto višji, prihodki pa so omejeni. Ta projekt podpira tudi nova vlada, bojimo pa se, da se stvari ne premikajo dovolj hitro.Že letos moramo postaviti novo žičnico za skakalce in razširiti doskočišče."

DSCF1977.jpg

Arhiv novic