18.2.2008

OK Planica na tiskovni konferenci


Ljubljana - Organizacijski komite Planica je danes v prostorih Smučarske zveze Slovenije sklical tiskovno konferenco. Za omizjem so organizatorji podali nekaj informacij o prihajajočem spektaklu. Kot vsako leto se bo v dolini pod Poncami tudi v tem marcu odvijal največji slovenski športni praznik. Štiri dni bodo obiskovalci lahko prisostvovali nastopom na največji letalnici sveta, poleg tega pa se zabavali ob mnogih dogodkih, ki spremljajo to tekmovanje, zadnje v sezoni svetovnega pokala smučarskih skokov. Takoj na začetku je direktor SZS povedal, da je tudi sam mnenja, da je ta dogodek zagotovo največja športna prireditev v Sloveniji, da pa jo na žalost že nekaj časa spremljajo problemi, ki ne kažejo na tako gotovo prihodnost te prireditve.

kalan_18_2_2008m.jpg
Jaro Kalan

"Mesec marec in s tem največja športna prireditev se bliža. Prejšnje leto je bila prireditev zelo dobra, tako da smo dobili mnogo pohval, tako iz tekmovalne, kot organizacijske plati. Prejšnje leto smo imeli več kot 55.000 obiskovalcev, letos pa si želimo to številko še preseči. Uradno so potrjene tri tekme, ki bodo potekale od petka do nedelje. Vendar niso samo tekme tisto, kar je pomembno, pomembni so naprimer tudi projekti kakršen je Planica in otroci. V Planico bomo namreč zopet pripeljali preko 6000 mladih, saj želimo ta šport narediti še bolj popularen in predvsem predstaviti zdrav način življenja," je v nadaljevanju dejal Drago Bahun, predsednik organizacijskega komiteja in nato izpostavil največjo nujnost, ki se tiče te prireditve: "Planica mora priti do novega športnega centra do Svetovnega prvenstva leta 2010. Mislim, da je to ključni mejnik v razvoju Planice."

bahun_18_2_2008.jpg
Drago Bahun

Generalni sekretar OK Planica je spregovoril še nekaj besed o finančni plati prireditve: "Proračun za letošnje leto je 1.700.000 evrov, s tem, da je stroškov za 1.650.000 evrov. 900.000 evrov prispevajo sponzorji, 350.000 evrov dobimo od pravic, ostalo pa prinesejo karte, koncesije, itd. Med glavne stroške spada objekt, nagrade ter najem infrastrukture, ki pa je v zelo slabem stanju, tako da so stroški posledično zelo veliki. Za dolgoročni obstoj Planice je izpeljava projekta nordijskega centra nujna. Po letu 2010 je organizacija vprašljiva, saj na tej infrastrukturi prihodkov ni mogoče več ustvarjati."

finzgar_18_2_2008.jpg
Primož Finžgar

Vodja skakalnice, Iztok Pergarec, je za zaključek podal nekaj bolj prijetnih informacij: "Sprejeli smo sklep, da bomo nehali izdelovati umeten sneg. Hrbtišče je prekrito s snegom s 30-odstotno rezervo. Že v začetku decembra smo mrzle noči izkoristili za izdelavo snega, januarja pa so bili pogoji precej slabši. V zadnjih dnevih smo bili s topovi, ki smo jih imeli dovolj, prav tako uspešni. Na zaletišču, ki so ga lansko leto zelo hvalili je že 0,5 metra debela ledena ploskev in mislim, da bo letos še boljša. Doskočišče bomo s strojno obdelavo poskušali čim bolj izravnati. Na splošno mislim da bo vse vsaj tako dobro kot lansko lani."

pergarec_18_2_2008.jpg
Iztok Pergarec

Arhiv novic