23.3.2023

Pod Poncami bomo pozdravili naše svetovne prvake

Planica bo spet prizorišče FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek. Od 30.3. – 2.4.2023 bomo v dolini pod Poncami pozdravili naše svetovne prvake. Da bi si vsi lahko varno in z užitkom ogledali tekmovanje, so člani OK Planica na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti organizacije dogodka.

Image


Uroš Zupan, direktor SZS

Naj začnem z eno zanimivostjo, ki je povezana s četrtkovim dnevom v Planici. Smučarska zveza Slovenije obeležuje 100 let in v teh 55 letih od kar je zraven Zavarovalnica Triglav, je bilo v Planico pripeljanih že 100.000 otrok. Malce simbolike torej, 100 let in 100.000 otrok, sta super številki. Vsi ti otroci se vračajo, so navdušeni nad skoki, verjamem, da je marsikdo od njih tudi začel skakati. Danes pa imamo svetovne prvake možnost pozdraviti doma. To se zgodi zelo redko. To je še en dodaten čar te prireditve, ki prihaja. Sezona, ki je še v teku, je na sploh izjemna. Očitno ta naš piramidni sistem, ki ga v skokih sledimo že dobro desetletje daje prave rezultate. Kot vidite imamo veliko kontunuiteto skakalk in skakalcev, pojavljajo se mladi, konkurenca za uvrstitev na ekipno tekmo je vseskozi med šestimi, sedmimi skakalci. Res se veselimo tudi finala v Planici. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem našim pokroviteljem, partnerjem, brez katerih te zgodbe ne bi bilo, teh uspehov se ne bi mogli veseliti. 

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Planica je zdaj nekoliko manj bela kot je bila pred tedni, vse ostalo pa je praktično pripravljeno. Priprave tečejo od pretekle Planice, tudi letos je bilo tako, čeprav smo pripravljali tri velike dogodke. Dva sta že za nami, olimpijski festival evropske mladine in svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, zdaj pa nas čaka še finale, ki ga vsi zelo nestrpno pričakujemo. Od tega vikenda naprej s bodo priprave stopnjevale, ko se bodo urejali še zadnji detajli na letalnici, kar se logistične postavitve tiče pa je tako rekoč že vse pripravljeno. Z nekaj detajli pa bo potrebno počakati vse do zadnjega, kajti sneg, ki je v tem trenutku še na letalnici, bo potrebno razgrniti in potem bomo videli koliko ga pravzaprav imamo. 

Prihod tekmovalnih ekip je predviden večinoma v sredo, ko bo tudi sestanek vodij ekip v večernih urah. V tem trenutku je prijavljenih 16 reprezentanc, 72 tekmovalcev in nekaj manj kot 400 članov tekmovalnih ekip. Rad bi se zahvalil lokalni skupnosti, občini Kranjska Gora, krajanom Rateč, ki bodo tako kot je bilo v navadi pred korono, organizirali javni sprejem vseh reprezentanc, ki bo na sporedu v četrtek ob 18. uri v središču vasi. “Pozdrav junakom daljav,” kot smo ga poimenovali že pred časom. V Kranjski Gori pa bo v Parku zmagovalcev, ki ste ga spoznali v času svetovnega prvenstva, pa bo v soboto potekala javna podelitev štartnih številk za nedeljsko tekmo. Pozdravili bomo 10 najboljših tekmovalcev v seštevku svetovnega pokala, ki bodo prisotni v Planici in seveda vse domače tekmovalce, ki bodo nastopili na nedeljski tekmi.

Tekmovalni program se prav veliko v zadnjih letih ne spreminja. Morda velja opozoriti le na petkovo tekmo, ko se bo poskusna serija začela ob 14. uri, prva serija pa ob 15. uri. Eno uro kasneje, kot smo vajeni, torej. Športni del bo sicer spremljal tudi bogat spremljevalni program z glasbenimi skupinami, glasbeniki, ki bodo zabavali obiskovalce po tem, ko bodo svoj del posla opravili športniki. 

Veliko vprašanj je bilo tudi glede vstopnic, ki so še na voljo. Smo pa s prodajo zadovoljni, nekako se vračamo v čas pred korono. Pričakujemo, da bo v Planici vzdušje izjemno, takšno kot smo ga tudi vajeni. Rad bi povabil vse, da pridejo vzpodbujati slovenske orle, ki so se znova tako izkazali v minuli sezoni in verjamem, da bodo tudi pod Poncami leteli odlično. Če se bo ponovil lanski izplen, ko je svetovni pokal izgledal skoraj tako kot slovensko državno prvenstvo, je to najbrž nekaj, pod kar bi se vsi z veseljem podpisali.

Planica s svetovnim pokalom še naprej stopa tudi po vseh trajnostnih zavezah, nadaljujemo pa tudi z lansko uspešno zgodbo NFT žetonov. Kolekcija Planica 2022 je bila premierna v zimskih športih. Letos pripravljamo nadaljevanje tega v sodelovanju s konferenco Mastercard 255 do lune. Ta konferenca bo osvetlila najsodobnejše trende na področju sodobnih tehnologij z več kot 20 mednarodnimi govorci. Tudi s takšnimi dogodki na nek način postavljamo trende pri organizaciji prireditev in povezovanja s temi tehnologijami. Konferenca bo potekala v četrtek in petek v Planici.

Zahvala vsem podpornikom, ne samo reprezentančnim, ampak tudi vsem institucionalnim partnerjem, ki to tekmovanje podpirajo že več let. Ministrstvo za notranje zadeve s slovensko policijo, Ministrstvo za obrambo s slovensko vojsko, še enkrat lepa hvala občini Kranjska Gora, Slovenski turistični organizaciji in agenciji SPIRIT, ki tokratno tekmovanje izkoriščata tudi za prikaz vseh potencialov, ki jih skriva Slovenija. Hvala tudi vsem partnerjem, ki jih eksplicitno nisem naštel, a dobro vedo, kdo so, saj nam že desetletja stojijo ob strani. Brez njih Planica zanesljivo ne bi bila takšna kot smo je vajeni. Se vidimo naslednji teden v dolini pod Poncami.

Aljoša Dolhar, vodja tekmovanja

Praktično smo s pripravami na lansko tekmovanje začeli lani aprila. Nordijski center je do začetka svetovnega prvenstva naredil približno 20.000 kubičnih metrov umetnega snega. Ta trenutek imamo nalet že pripravljen. Smučina je pripravljena za skoke. Tu smo letos vložili dodatno pozornost in več naporov, določene stvari nam je na naletu uspelo optimizirati. Na doskočišču je situacija malo drugačna. Snega je dovolj, a v zadnjem tednu nismo imeli razmer, ki bi omogočale delo s strojem, s teptalcem. Ta vikend je tako v načrtu velika akcija planiških delavcev, ko se bo približno 100 ljudi posvetilo ročni pripravi doskočišča na letalnici. Računamo, da bomo do torka popoldne, ko je napovedana inšpekcija s strani tehničnega delegata in preostale žirije, v grobem pripravljeni. Letos je tehnični delegat enak kot lani, lahko pa rečem, da se z vsemi fanti v žiriji dobro poznamo. Pričakujem dobro sodelovanje. 

Za sredo imamo načrtovan preizkus letalnice. Odločili smo se, da bomo uro preizkusa določili v ponedeljek popoldne, glede na zadnjo vremensko napoved. Pripravljena sta dva termina. Eden je ob 10. uri. V primeru visokih temperatur in sonca pa bomo preizkus letalnice prestavili na 15. uro, da se izognemo morebitnim težavam. 

Glede na vremenske napovedi je prognoza ugodna. Temperature bodo nizke, tudi pod 0 stopinj, kar nam zelo odgovarja tudi za detajlno pripravo letalnice, kar lahko v idealnem scenariju pripelje tudi do svetovnega rekorda. A predvsem si želimo dobro pripraviti letalnico, varnih in dolgih poletov, ta rekord bi bil pa češnja na torti.

Marjan Jakše, vodja varnosti

Vsi vemo, da je Planica velik dogodek. Rad bi pohvalil naše sodelovanje s policijo, ki je na visoki ravni in seveda tudi letos bomo potrebovali njihovo pomoč. Organizator se je pripravil na dogodek tako, da je priporočila in vse stvari, ki se dogajajo na prireditvenem prostoru in tudi za občutek varnosti na prireditvenem prostoru, zapisal na spletni strani. Obvestila govorijo o vseh stvareh, ki naj bi praktično povzročile varnost za vse udeležence te javne prireditve. Vsa naša obvestila so v smislu tega, da se na območju počutimo varno, da z veseljem in varnostjo gledamo to prireditev. Organizator se še posebno veseli četrtka, ko v Planico prihaja veliko število otrok. Vsa naša pozornost bo na njih, na njihovem varnem, toplem počutju, da doživijo tisto, kar Planica ponuja.

Vse obiskovalce lepo prosimo, da se ravnajo po navodilih varnostnikov in rediteljev, predvsem iz vidika, da bomo samo tako lahko uspeli zagotoviti njihovo varnost in predvsem užitke ob spremljanju dolgih poletov.

Jure Ajdišek, vodja logistike

Načrt je vsem obiskovalcem omogočiti čim bolj nemoteno in prijetno izkušnjo. Mi smo se za to dobro pripravili. Dostopni in vstopni režim v Planici bo enak kot lani. Večina parkirnih mest je na območju Planice. Najprej bomo seveda napolnili ta parkirna mesta, ko se ta zapolnijo, pa začnemo polniti parkirna mesta na relaciji do Kranjske Gore. Seveda bo za vse, ki v Planici ne bodo parkirali, bo na voljo brezplačni avtobusni krožni prevoz. Vstopni točki v Kranjski Gori sta avtobusna postaja in parkirišče pri policijski postaji. Avtobus bo ustavljal tudi v Podkorenu in na Ledinah v Ratečah. 

Vse obiskovalce pozivamo, da prihajajo čim bolj organizirano. Na spletni strani imamo točne in dobre informacije kakšne vse te možnosti so. Torej, lahko gredo peš iz Kranjske Gore, lahko pridejo z vlakom, vse je zapisano na spletni strani. Tradicija, sploh v soboto, so tudi organizirani avtobusni prevozi in tudi to bomo spremljali. Po potrebi bomo določili sistem izločanja na Hrušici na platoju Karavanke in potem omogočili dostop do Planice z nalepkami za avtobuse.

Tudi mi prosimo vse obiskovalce, da v prometu upoštevanjo navodila varnostnikov, rediteljev, policije in naj se v Planico odpravijo pravočasno, da ujamejo vse najbolj zanimive dogodke.

V Planico tudi letos več kot 4.000 Otrok Triglava

Največja slovenska zavarovalnica, ki je s Planico nerazdružljivo povezana že 55 let, bo z akcijo Otroci Triglava tudi letos soustvarila največji slovenski športni praznik, pojasnjuje ambasador akcije in smučarski skakalec Cene Prevc. »Z Zavarovalnico Triglav je dolino pod Poncami v več kot štirih desetletjih obiskalo že okoli 104.000 oseb. Prvi dan zaključka svetovnega prvenstva v smučarskih skokih marsikakšnemu otroku za vedno ostane v spominu. Kot smučarski skakalec pa vem, da mladi navijači hkrati tudi nam pustijo globoke vtise in predajo energijo,  da damo v zadnjih dneh sezone iz sebe še več, kot mislimo, da premoremo. Njihovo navijanje je neprecenljivo,« je pojasnil. 

Pri Zlatem partnerju Planice so letos sodelovanje z vrhunskim športnim dogodkom še nadgradili in mlade navijače povabili k oddaji risb trajnostnega pokala za tekmovanje Planica 7. »Na natečaj je prispelo več kot 430 risb. Na ta način smo številne mlade navijače spodbudili k povezovanju ljubezni do športa in navijanja z ustvarjalnostjo ter h kakovostnemu preživljanju prostega časa. Posebej me veseli, da bo trajnostni pokal, ki bo ustvarjen po zmagovalni ideji, mladi avtor risbe lahko naslednjo nedeljo osebno predal zmagovalcu skupnega seštevka Planica 7,« je še povedal Cene, ki je kot ambasador akcije Otroci Triglava prevzel tudi vlogo člana komisije ustvarjalnega natečaja.

DODATNE INFORMACIJE:

Program >>
Vstopnice >>
Dostop >>
Z vlakom in busom >>

Arhiv novic