22.12.2019

Ekipni zmagi na Švedsko in Norveško, Slovenki osmi

Katja Višnar in Anamarija Lampič sta na ekipnem šprintu v prosti tehniki v zasneženi Planici osvojili osmo mesto. Dvojnih zmag se veselita Švedska in Norveška.

Image


V Planici so se najboljši tekači in tekačice po včerajšnjem posamičnem šprintu v deževnem vremenu danes pomerili še v ekipnem šprintu v prosti tehniki, ki pa ga je zaznamovalo močno sneženje. V finale sta se od štirih slovenskih posadk uspeli prebiti dobitnici srebrne medalje na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, Katja Višnar in Anamarija Lampič. Začela je izkušenejša, ki je prvič predala na 10. mestu, vseh deset ekip je teklo v strnjeni koloni. V enakem tempu in na istem mestu je prvič predala tudi Lampičeva, dekleta so še vedno tekla v strnjeni koloni. 

Po tretji predaji sta naši še naprej tekli na 10. mestu, a prav nič se ni spremenilo, glede zaostankov, saj so bila dekleta tudi na 3,6 kilometrih še skupaj. Tudi, ko se je v svoj zadnji krog podala Višnarjeva, razlike še niso bile velike, naši sta denimo na osmem mestu za vodilno Nemčijo zaostajali 1,7 sekunde. Zadnja predaja pa je že pomenila tudi prve opaznejše razlike med ekipami, žal je stik s prvimi izgubila Višnarjeva, ki je Lampičevi zadnjič v Planici predala na 10. mestu z zaostankom 24 sekund za vodilno prvo švedsko ekipo. V zadnjem krogu smo boj za zmago spremljali med švedskima ekipama, Norveško in Švico, Lampičeva zaostanka v izjemno težkih razmerah ni mogla nadoknaditi. Izjemen zaključek je uprizorila mlada Linn Svahn (tekla je skupaj z Majo Dahlqvist), ki je ugnala včerajšnjo zmagovalko Jonno Sundling (tekla je s Stino Nilsson), na tretje mesto je Švico popeljala Nadine Fähndrich (tekla je z Laurien van der Graaff), ki je na zadnjem vzponu strla Norvežanko Marie Eide. Lampičeva je naši pripeljala na končno osmo mesto z zaostankom dobre pol minute za zmagovalkama. Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta zasedli končno 15. mesto.

V moškem finalu nismo imeli svojih predstavnikov, preizkušnjo pa sta dobila Norvežana Sindre Björnestad Skar in Erik Valnes pred rojakoma Gjöranu Tefreju in Haavardu Solaasu Taugbölu ter Fincema Ristomattijem Hakolo in Jonijem Mäkijem. Naša prva ekipa v postavi Miha Šimenc in Janez Lampič je zasedla 24. mesto, druga, v postavi Miha Jan in Andrej Jenko pa 27. mesto.

Po tekmi je misli najprej strnila Anamarija Lampič, ki je povedala sledeče: "Danes so bile razmere različne že med polfinalom in finalom. V polfinalu je bila proga soljena, hitra, trda, v finalu pa je snežilo, padale so plahte z neba. To se je zmešalo z vodo in soljo in to zelo upočasni samo progo. Sicer pa se je finale res začel z rezervo z vseh strani zaradi samih razmer. V prvih dveh krogih smo videli kako smo, kako tečejo smuči, ali se lahko prehiteva ali ne. Pogoji so bili res zahtevni, proga je bila počasna, tudi mi pa nismo imeli ravno najhitrejših smuči. Švedinjama se je smejalo že po prvem krogu, ko sta videli, da imata najhitrejše smuči. V zadnji predaji sem se borila od začetka do konca, prehitela sem dve tekmovalki in mislim, da sem danes naredila dober trening."

Izkušenejša iz naše srebrne ekipe iz Seefelda, Katja Višnar, je takole povzela morda njen zadnji tekmovalni konec tedna v dolini pod Poncami: "To je bil zelo zanimiv konec tedna. Vremenske razmere so bile kar precej ekstremne, kar je tekmo naredilo še toliko bolj zanimivo tako za nas, kot za serviserje in organizatorje. Uvrstitve so bile lepe, ne pa ravno takšne, kot bi si želela. Danes sem se v finalu počutila bolje kot v polfinalu, bila sem bolj sveža. V finalu niti nisem uspela teči s skupino v zadnjem krogu, nato je bilo še malo smole z nemško tekmovalko, tako da je bila luknja za Ano prevelika. Imela sem občutek, da se je smučina tudi precej upočasnila in zato je bilo vse precej bolj zahtveno."

Črto pod vsem skupaj je potegnil še glavni trener naših, Nejc Brodar, ki je opisal tudi zaplet ob predajah v polfinalu, ko sta naši najboljši skoraj ostali brez finalnega nastopa: "Punci sta odtekli čisto v redu. V polfinalu niti nismo razmišljali o tem, da ne bi bilo napredka v finale, a danes nam predaje nikakor niso šle na roko. Ni bila samo ena napaka, bili sta dve. Ena je bila kvalificirana kot rumeni karton, potrebno pa je bilo še enkrat pogledati drugo napako. Dekleti sta pri sami predaji trdili, da sta se dotaknili ena druge, kamera je bila postavljena slabo, da bi to potrdili, ko pa je FIS še enkrat pregledala posnetke, je ugotovila, da je dotik bil in sta lahko nastopili v finalu. Res pa je, da ko smo prečkali predajni prostor, smo dobili rumeni karton, ki bo ostal. Včeraj sem govoril o uvrstitvi med šest. Pogoji so bili težki, nekoliko je bilo utrujenosti, smuči so bile povprečne in na koncu je osmo mesto tisto, kar smo v danih razmerah lahko dosegli. To je maksimum danes, dekletom nimam kaj očitati, moramo biti zadovoljni s tem."

Planica je gostila zadnji preizkušnji pred Tour de Skijem, ki se začne 28. decembra v švicarskem Lenzerheideju.


Arhiv novic