22.5.2012

Optimistično pred glasovanjem na kongresu v Južni Koreji

Optimistično pred glasovanjem na kongresu v Južni Koreji...



Smučarska zveza Slovenije (SZS) s prečudovito alpsko dolino pod Poncami kandidira za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva leta 2017. Prvenstvo želijo gostiti tudi v Zakopanah, Lahtiju in Oberstdorfu. Pred odhodom na kongres Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južno Korejo, kjer bo 31. maja ob približno 11.30 po srednje evropskem času potekalo glasovanje, je organizacijski odbor kandidature pripravil novinarsko konferenco, kjer so predstavili še zadnje podrobnosti o planiški kandidaturi. Prisotna sta bila tudi ambasadorja kandidature Petra Majdič in Franci Petek.



Direktorica SZS Barbara Kürner Čad: "Lahko bi dejala, da gre sedaj zares. Bliža se kongres v Južni Koreji, kjer bo padla odločitev o organizatorju svetovnega prvenstva 2017. Kot veste, je SZS že pred časom imenovala delovno skupino, ki jo vodil Janez Bukovnik. Pripravila je študijo možnosti kandidature Planice za nordijsko svetovno prvenstvo. Na podlagi tega je Izvršilni odbor SZS soglasno sprejel sklep, da se v to kandidaturo gre in tako smo vložili kandidaturo pri Mednarodni smučarski zvezi. Pripravili smo vse potrebne dokumente, vplačali kotizacijo ter dobili potrdilo, da je naša kandidatura ustrezna in nas obravnavajo kot kandidata za svetovno prvenstvo. Priprav je bilo veliko. Zahvalila bi se rada vsem sodelavcem na smučarski zvezi in zunanjim sodelavcem. Po moji oceni so zadevo zelo dobro opravili."



Predsednik organizacijskega komiteja kandidature Janez Bukovnik: "Za začetek bi se povrnil nekaj let nazaj, ko se je pripravljal projekt Planica – nordijski center. Smučarska zveza je v argumentih navedla tudi, da bo poskusila pridobiti eno izmed velikih tekmovanj, ki se lahko organizirajo na teh objektih. V tem trenutku imamo priložnost, da kandidiramo za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2017. Vesel sem, da sem lahko vodil delovno skupino. Ocenjujem, da je delo opravljeno zelo dobro. Dolgo vrsto let sem že v smučariji in sem videl, kako so pripravljene posamezne kandidature. Lahko rečem, da imamo z novimi pristopi ter športnimi sodelavci velik potencial. Menim, da je vse pripravljeno. Imamo močne konkurente. Vsi so že priznani organizatorji. Veliko prednost na naši strani pa vidim v tem, da Planica še ni gostila svetovnega prvenstva, vsi ostali kandidati pa so ga že imeli. Vsi imajo dobro pripravljene kandidature, vendar smo mi še boljši. Vsi objekti, ki se bodo v Planici zgradili, bodo narejeni po vseh najnovejših standardih. Slovenije se nahaja v osrednjem delu Evrope, kjer je dostopnost lahka, tako iz Italije, Avstrije in Slovenije. Italijani imajo radi tek na smučeh, Avstrijci so ljubitelji smučarskih skokov, Slovenci pa radi pridemo na velike prireditve, kjer nastopajo domači tekmovalci. Leto 2017 je letnica, do katere bomo še nadgradili delo v nordijskih reprezentancah. Tako bi bili lahko uspehi oddolžitev vsem ljudem, ki delajo v Sloveniji za ta šport. Prepričan sem, da gremo v Korejo po zmago."



Petra Majdič: "Na prvenstvu bom prisotna na terenu. S Francijem sva bolj terenska človeka. V zadnjih mesecih sva bila prisotna na tekmah svetovnega pokala, kjer so nas spoznali kot resnega kandidata za svetovno prvenstvo. Sva verodostojna partnerja k kandidaturi. Ko sva predstavila projekt, so tudi ostale ekipe pričele verjeti v projekt. Pri Planici me veseli naslednja zgodba. To je tako velik projekt za Slovenijo, da lahko združi Slovenijo. To je projekt, ki bo dal ceno slovenskemu športu. To je brez primerjave do sedaj. Ne glede na to, da so bile polemike zakaj Planica in zakaj ne Rogla. To kandidaturo sem podprla ravno iz tega razloga, saj ni pomembno, kje v Sloveniji tekmovanje organizirano, pomembnejše je vrhunska organizacija. To mora biti vodilo vsem. Zagotovo smo resni, tudi v očeh tujih tekmovalcev in delegacij. Sprejemamo nas kot nekakšno prijetno osvežitev ter nam dajejo kar nekaj možnosti."



Franci Petek: "Petra je vrata odpirala bolj na tekaškem delu, jaz pa sem bil bolj aktiven v skakalnem delu. Pozimi smo bili prisotni ves čas. O naši kandidaturi se je slišalo že pred uradnim sprejetjem. V skakalnem delu ni bilo nikakršnih težav, nasprotno. V Planico vsi radi pridejo. V skakalnem cirkusu je Planica znana, kamor ekipe rade prihajajo zaradi odlične organizacije ter vzdušja, ki se ob tekmovanja v Planici ustvari. Tudi sam sem mnenja, da smo zelo resni kandidat predvsem s strani tekmovalnih ekip. Upam, da je glas šel tudi dlje v same panožne zveze. Dali bomo vse od sebe. V Koreji bomo napravili še zadnje predstavitve tistim, ki bodo dejansko odločali."



Arhiv novic