10.2.2024

Avstrijski skakalci četrtič zapored skočili do zlate medalje

Na ekipni tekmi 47. FIS mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju so Žiga Jančar, Rok Masle, Jaka Drinovec in Enej Faletič osvojili nehvaležno četrto mesto, četrtega zaporednega naslova so se razveselili avstrijski skakalci.

Image


Predzadnja skakalna odločitev v Planici je prinesla ekipno tekmo mladih skakalcev. Po prvi seriji so vodili Avstrijci na čelu s svetovnim prvakom Stephanom Embacherjem, le 1,7 točke so zaostajali Nemci, tretji Poljaki so imeli dobrih 25 točk zaostanka za Nemci. Tesno so bili za Poljaki na četrtem mestu Slovenci. Žiga Jančar je skočil 88.5 metrov, Rok Masle 93.5 metrov, Jaka Drinovec pol metra dlje, Enej Faletič pa je pristal pri 91.5 metrih, naši pa so zaostajali le 2,3 točke za bronastim odličjem.

Jančar je v finalu ponovil daljavo iz prve serije, naši pa so po petih skokih padli na peto mesto, 14 točk za Poljaki, na vrhu so Avstrijci imeli 3 točke naskoka pred Nemci. Masle je nato pristal pri 93.5 metrih, naši pa so napredovali na četrto mesto, slabih 13 točk za Poljsko, Avstrijci so Nemcem ušli na 6 točk. Drinovec je nato s 94 metri prikazal zelo dober skok, kar je naše še približalo Poljski na 9 točk zaostanka. Razlika med Avstrijo in Nemčijo je znašala 11,1 točk. V zadnji skupini je Faletič pristal pri 91.5 metrih, Poljak Tymoteusz Amilkiewicz pa pri 94.5 metrih in jasno je bilo, da se Poljska veseli bronastega odličja. S prednostjo 10,7 točk je zmagala Avstrija v postavi Simon Steinberger, Fabian Held, Johannes Poelz in Stephan Embacher, za Nemčijo so skakali Ben Bayer, Alex Reiter, Jannik Faisst in Adrian Tittel, za Poljsko pa Lukasz Lukaszczyk, Marcin Wrobel, Klemens Joniak in omenjeni Amilkiewicz. Poljska je na koncu imela 8,9 točk prednosti pred Slovenijo.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Jutri se bo skakalni program in hkrati prvenstvo v Planici končalo z mešano ekipno tekmo.

Izjavi po tekmi

Rok Masle: “Res smo nekako upali, vedeli, mislili, da lahko pridemo na stopničke. Na koncu pa se je izkazalo, da so Poljaki boljši. Moji skoki so bili sicer danes boljši kot na posamični tekmi, a daleč od tega, da bi bili ti moji pravi skoki, takšni kot so bili denimo lani na finalu v Planici.”

Matjaž Triplat, glavni trener: “Dejansko smo vedeli, da bomo v boju za bron s Poljaki. Tokrat so bili Poljaki boljši, nam so se pripetile prevelike napake. Vedno smo zaostajali po prvi skupini, pa tudi če bi zaostajali, ta zaostanek ne bi smel biti tako velik. Žal. Fantom nimam kaj očitati. Res pa je, da dveh tako povprečnih skokov nismo videli. Ostali trije fantje pa so oddelali korektno, še celo malce nad pričakovanji in z njimi moram biti zelo, zelo zadovoljen.”

Arhiv novic