18.3.2022

Planica znova v pričakovanju množice gledalcev

Pred vrati je največji športni dogodek v Sloveniji. Dolina pod Poncami v polni pripravljenosti pričakuje na tisoče obiskovalcev iz vsega sveta. Da bi si vsi lahko varno in z užitkom ogledali tekmovanje, so člani OK Planica na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti organizacije tega prestižnega dogodka.

Image


Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge smučarski skoki in nordijska kombinacija

V imenu SZS predajam bunde, ki so jih naši tekmovalci nosili z velikim veseljem in ponosom. To so bunde s katerimi so dosegali vrhunske športne rezultate. Podarjamo jih tistim, ki so te moči potrebni. Verjamem, da bodo s temi kvalitetnimi in toplimi oblačili prejemniki zelo zadovoljni.

Še beseda ali dve o tekmovalcih, ki bodo nastopili v Planici. Slovenija bo nastopila z osnovno kvoto 7 tekmovalcev in z dodatno nacionalno kvoto 6 tekmovalcev. Letos je bilo kar nekaj zgodovinskih dosežkov. Z dekleti smo skupaj dosegli do zdaj kar 35 stopničk, to je rekord. Olimpijske igre so bile s štirimi medaljami prav tako zgodovinske. Prvič smo postali svetovni prvaki v poletih na ekipni tekmi. Peti vrhunec zime je Planica, tudi tu si želimo rezultatov v slogu letošnje sezone. Če govorimo o rekordih, bi si želel, da je tudi rekordno število gledalcev. Ti so tisti, ki so pika na i rezultatom, oni tudi vzpodbudijo tekmovalce k doseganju teh rezultatov. Rad bi le še dodal, da ni samo sobota tista, ko pričakujemo najboljše rezultate. Tu je tudi petek, tu je tudi nedelja, ko nastopa najboljših 30 tekmovalcev. Tudi tam bomo kandidati za najvišja mesta. V prvi vrsti pa si želimo, da v četrtek vseh 13 Slovencev pride skozi kvalifikacije, v katerih naj bi nastopilo ka 72 tekmovalcev.

Nina Balent, predstavnica Zveza Prijateljev Mladine Ljubljana Moste – Polje

Rada bi se res zahvalila za donacijo. Že nekaj časa nazaj smo se to dogovorili in sem vesela, da smo to zdaj realizirali. Verjamem, da bodo ljudem v stiski te kvalitetne budne prišle še kako prav in da bodo služile dolgo časa, če ne kar za vedno.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Verjamem, da bo teden, ki prihaja zelo intenziven, poln veselja, uspehov in spet tistega predkoronskega obdobja, ki smo ga kar malo pozabili. Dovolite, da se zahvalim Zavarovalnici Triglav, Triglav labu, da lahko gostimo novinarsko konferenco in vsem medijskim hišam, ki ste že in še boste spremljali Planico.

Planica bo spet takšna, kot smo jo vajeni v pogojih stare normalnosti in tega smo se vsi zelo razveselili. Obvestilo, ki je prišlo 19. februarja, nas je najprej razveselilo, v isti sapi pa nekoliko postavilo na realna tla. Ne glede na vse prehodno postavljene scenarije, smo se zavedali, da bo to peklenski mesec dni zaključnih priprav na največji slovenski športni praznik. Tako smo se tega tudi lotili, zavihali rokave in danes smo takorekoč že pred ciljno črto oz. skoraj že v izteku. Čakamo le še, da se nam pridružijo tekmovalci in gledalci, da to tudi izpeljemo. Vse skupaj se bo začelo s preizkusom letalnice v sredo od 10. ure naprej.

Prijavljenih je 16 tekmovalnih ekip, 72 tekmovalcev in približno 250 njihovih spremljevalcev. V soboto na ekipni tekmi lahko pričakujemo 8 reprezentanc, ki se bodo potegovali za uvrstitev na zmagovalni oder.

Vedno je bilo veliko vprašanj glede vstopnic in glede tistih, ki so že bile kupljene leta 2020. Slednje so bile po zakonu, ki nam je dal to možnost, po večini že zamenjane za vrednotnice. Vnovčevanje teh vrednotnic poteka v teh dneh. Prvotni rok je bil danes, 18. marec, a smo se v sodelovanju z našimi prodajalci vstopnic, Kompasom, Petrolom in Eventimom odločili, da ta rok podaljšamo do vključno srede, 23. marca, ko se te vrednotnice lahko vnovčijo za nove vstopnice. Posebno poudarjam – ni direktnega vstopa s to vrednotnico, kot tudi ni vstopa s staro vstopnico. Menjavo je potrebno opraviti predhodno. Kapaciteta Planice je 30.000 in več tisoč gledalcev. Vstopnic je še dovolj, prodaja poteka v skladu s pričakovanji. Nekaj vstopnic bo moč verjetno kupiti še na blagajnah pred vstopom, a pozivam vse – kupite si vstopnice že zdaj!

Veseli smo, da bomo Planico znova dočakali takšno, kot smo je vajeni. Gledalci, ta kulisa in duša Planica delajo takšno kot je – nepozabno, edinstveno. Znova se veselimo teh časov! Planica ni samo tradicija, v marsikakšnem segmentu je bila tudi pionirska, posebna. Tako bo tudi letos. Posebno pozornost namenjamo trajnostni mobilnosti. V Planico kar v čim večji meri pritide z vlakom do Jesenic, od tam naprej bodo na voljo krožni prevozi, kar najbolj sodobni, da bomo tudi okolje obremenjevali čim manj. Poziv vsem, ki se boste odločili za drugo obliko prevoza – parkirajte v Kranjski Gori in se od tam v Planico odpravite, po možnosti, peš. Vremenska napoved je zelo ugodna – napovedano je sončno vreme s precej, morda celo previsokimi temperaturami. Čaka nas krasen, lep zaključek letošnje sezone in tedna v Planici.

Planica stopa tudi v kriptosvet. Prva izdaja t. i. NFT-jev. Z draženjem le teh bomo licitirali posebej izdelane portrete nastopajočih športnikov. Te portrete, ki so umetniško delo, je pripravil znani slovenski ilustrator Mitja Bokun. Od draženja teh portretov bomo del teh sredstev namenili njihovim nacionalnim športnim, del športnikom samim, del pa bo namenjen prihodnji organizaciji tekmovanj v Planici. Smo prvi od zimskih športov, ki stopa na pot izdaje NFT-jev. To si štejemo v posebno čast in zadovoljstvo. Veselimo se drženja teh portretov.

Res lepa zahvala vsem tistim partnerjem, pokroviteljem, ki so nam v teh dolgih letih stali ob strani, tudi v teh temačnih, covidnih letih, da sponzorska sredstva niso pretirano upadla. Vsi največji pokrovitelji so ostali z nami, nas podpirali tudi ko v Planici ni bilo gledalcev. Zato verjamemo, da bodo to priložnost in možnost še toliko bolj izkoristili letos, kajti kar nekaj družb je pripravilo sponzorske aktivacije, ki bodo dogajanje v Planici naredile za gledalce še bolj zanimivo. Poleg Slovenskih železnic, ki sem jih kot institucionalnega partnerja omenil že pri prevozih, se res lepo zahvaljujemo tudi Ministerstvu za obrambo in Slovenski vojski, ki že dolga desetletja podpirajo tekmovanje v Planici tudi s svojim strokovnim kadrom. Zahvala tudi Slovenski policiji, ki bo v sodelovanju z varnostno-rediteljsko službo organizatorja poskrbela, da bo vse teklo tako kot se pričakuje.

Kako je s financami? Proračun Planice se nekako vrača v leta pred korono. Proračun prireditve je 2,8 milijona evrov. Verjamemo, da bodo lep del k temu prispevali gledalci z nakupom vstopnic, z gostinsko dejavnostjo na samem prireditvenem prostoru in nenazadnje z nakupom uradnih planiških artiklov.

Aljoša Dolhar, vodja tekmovanja

Voditi tekmo pred gledalci je še večja odgovornost, ki jo čutim in se je zelo dobro tudi zavedam.

Svetovni rekord se mora zgoditi. Mi bomo naredili vse, tako kot vsako leto, da bo letalnica optimalno pripravljena. Vremenska napoved je za enkrat zelo optimistična, temperature bodo relativno visoke, kar prinaša vzgonski veter. Težav z vetrom trenutno ni na vidiku. Možnost sem imel govoriti z našimi letalci in sem bil prijetno presenečen, kako veliko željo in kako sfokusirani so fantje leteti daleč. To so trije faktorji, če izvzamemo žirijo, ki so potrebni za rekord. Vsi si ga želimo, predolgo časa ga že nimamo. Upamo, da se bo vrnil v Planico. Upoštevati pa moramo, da je varnost na prvem mestu in čez to ne bomo šli.

Glede priprave letalnice smo povsem v skladu s časovnico. Umetnega snega je bilo narejenega dovolj, na zalogo, da se izognemo morebitnimi težavam, če bi imeli kakšne ekstremno visoke temperature, ki marca v Planici niso neka velika posebnost. A tega očitno ne bo, kar je v redu. Trenutno na letalnici poteka prerazporejanje odvečnega snega izven letalnice in izteka. Nalet je praktično pripravljen. Za jutri in v nedeljo načrtujemo dve veliki akciji z našimi planiškimi delavci, kjer bomo ročno uredili še zadnje detajle. Odvisno smo nekoliko od vremena in razmer, ki zagotavljalo ali pa ne, nemoteno delo teptalnemu stroju. V ponedeljek in torek imamo še rezervna dneva, če bi bilo delo s strojem omejeno. V sredo ob 10. bomo pripravljeni za preizkus letalnice.

S strani FIS ni bilo snežne kontole, očitno nam popolnoma zaupajo.

Marjan Jakše, vodja varnostne službe

Vesel sem, da lahko pričakujemo čim večje število gledalcev. Ta premor je tudi pri nas prinesel neko praznino. Na mestu pa so znova opozorila, ki smo jih že večkrat poudarili, zato, da se gledalci počutijo varno in da tekmovalcem zagotovimo vse, kar potrebujejo. V Planici bodo še vedno zimske razmere, kljub temu, da je napovedano malce toplejše vreme. A sneg bo in zato pozivamo, da obiskovalci pridejo pripravljeni na takšne razmere. Obiskovalci naj samoiniciativno poskrbijo za varnost. Dokumente, denar naj imajo primerno shranjene. Zaradi varnosti obiskovalcev je organizator pripravil primerno število, poleg policije, varnostnikov in rediteljev. Ti bodo postavljeni na vseh mestih, kjer je potem zagotovljen nemoten prehod in varnost samega tekmovanja. Organizator bo na vstopne kontrolne točke postavil obvestilne table. To so table, ki opozarjajo obiskovalce na prepoved vnosa prepovedanih predmetov – eksplozivne snovi, razne prevelike količine alkohola in seveda stvari, ki lahko povzročajo kakršnekoli poškodbe pri obiskovalcih oz. vsem tistim, ki so tam tudi udeleženi. Postavljene bodo tudi informativne-obvestilne table. Te obiskovalce usmerjajo na t. i. začasno postavljene objekte – sanitarije, informacijske pisarne, prve pomoči itd. Preko ozvočenja bo organizator obveščal tudi o vseh posebnostih, predvsem pa je to ozvočenje namenjeno za tiste, ki se izgubijo, za tiste, ki izgubijo kakšen pomemben predmet. Obiskovalce bomo na to opozarjali, jih obveščali in hkrati obvestili o video nadzoru, ki je na taki prireditvi nujen. Policija ga bo seveda izvajala.

Postavljene bodo tudi orientirne table, ki so postavljene visoko in so vidne na vse stvari predvsem iz vidika oseb, ki se v tej množici lahko izgubijo oz. oseb, ki so po ozvočenju pozvane, da se pojavijo na mestu, ki je vidno in bo tudi pravilno označeno, da se v tej množici lahko znova najdejo. Tam bomo imeli tudi najdene predmete.

Poseben podarek je tudi na vhodih. S strani varnostnikov bo opravljen pregled v smislu prepovedi vnosa prepovedanih predmetov. Zato tudi pozivamo, da na prireditveni prostor ne prinašate kakšnih pirotehničnih predmetov. Ti so v taki množici zelo nevarni, lahko pustijo neslutene posledice, tudi poškodbe.

V četrtek je dan otrok. Veseli smo tega dne, zelo pa smo tudi pozorni na ta dan. Na vseh območjih, kjer se bodo otroci gibali, dovolili jim bomo povsod, razen na mestih, kjer bi motili tekmovanje, bomo poskrbeli za varno gledanje prireditve in da se varno vrnejo domov.

Organizator si želi, da se vsi počutijo varne, a v tej smeri nam morajo pomagati tudi obiskovalci. Ne prinašajte prepovedanih predmetov, ne hodite opiti na prireditveni prostor, ne prinašajte alkohola. Upoštevajte navodila policistov in rediteljev ter varnostnikov.

Jože Ajdišek, vodja prometne organizacije

Po treh letih gremo zopet z ljudmi v Planico. Prometni režim se torej vrača v stare, znane čase. Izpostavil bi le nekaj posebnosti. Selekcija v soboto na avtocesti, kjer avtobuse in kombije brez ustreznih kartonov ali nalepk pošiljamo na plato Karavanke za nakup ustreznih nalepk in kartonov. Drugi segment, ki je posebnost je ta, da je cesta od Rateč do Planice zaprta. Režim določimo mi sami – torej komu dovolimo prehod itd. Kolesarska cesta je naslednji segment. V celotni dolžini od Kranjske Gore do meje z Italijo je zaprta in služi za našo preusmeritev prometa in za parkiranje vozil po eni strani ceste. Naslednji segment je kolesarska cesta od Rateč do Planice. To cesto koristimo za peš prihod v Planico, sočasno pa organiziramo še eno peš pot in sicer po gozdu od Rateč do prireditvenega prostora. Letos je prvič opuščena peš pot, ki je bila možna ob Zelencih. Te peš poti ni več.

Glede na to, da smo trajnostno zavezani, dajemo primat organiziranemu prevozu in peš prihodu. Organiziran prihod je dvoplasten. Prevoz v vlaki je povezan s krožnimi prevozi avtobusov kar velja za prihod in odhod. Letos ne bo izrednih vlakov. Vse redne linije pa bodo v času tekme ojačani in bo prostora dovolj. Obiskovalci, ki bodo bivali na območju Kranjske Gore prav tako organiziramo poseben prevoz za tiste v vstopnicami in tiste, ki so akreditirani. Tu je razlika v primerjavi s prejšnjimi leti. Za akreditirane bo odhod izpred hotela Kompas kar na treh pozicijah. Osrednji del bo namenjen tekmovalcem, ki so v svojem mehurčku, spodnji del bo namenjen medijem in akreditacijam Klub Planica, na južnem delu pa bodo prevozi za vse ostale akreditacije. Krožni prevoz organiziramo za vse ostale s treh postajališč v Kranjski Gori in iz Podkorena ter Rateč. Kdaj se začnejo prevozi? V četrtek ob 7.30 uri, v petek ob 10.00, v soboto in nedeljo pa ob 6.30 uri. Časovnica je enaka za vse prevoze.

Boks 1 v Planici je namenjen samo za odhod v Kranjsko Goro, boks 2 samo za Rateče in boks 3 za akreditirane osebe. Tu se znova želimo izogniti preveliki gneči.

Organizirana so tri vstopna mesta v kontroliran del prireditve. Tri mesta imajo 8-20 vhodov. Posebno so pripravljeni vhodi na vsakem vstopnem mestu za akreditirane osebe. Table bodo na takšnem mestu, da bo vidno, da imajo akreditirane osebe neoviran vstop. Po tem vstopu v obomočje t. i. selektivnih con, gledalce ločimo na tiste, ki imajo in tiste, ki nimajo prtljage. Prvi gredo na posebni pregled prtljage, to je zadnja faza vstopa v kontrolirano območje. Ljudje naj se pripravijo z vstopnicami, odprejo naj prtljago, da izgubimo čim manj časa

Poziv pa vsem, da karte kupijo v predprodaji. Direktna prodaja v Planici pomeni dodatno gnečo pri kontejnerjih. Karte si kupite preden pridete v Planico!

Arhiv novic