7.2.2024

Prvo zlato zanesljivo osvojila mešana ekipa Nemčije

Prvi komplet odličij na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju so v Planici v nordijski kombinaciji podelili na preizkušnji mešanih ekip. Na zmagovalnem odru so končale reprezentance Nemčije, Japonske in Norveške, Slovenija je zasedla 9. mesto.

Image

 

Nordijski kombinatorci in kombinatorke so tekmovalni program na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu začeli z mešano ekipno tekmo. Za Slovenijo je tekmovanje odprla Taja Pavec z 90 metri, nadaljeval je Lovro Dovžan s 86 metri, Urban Zajec je bil z 90.5 metri najdaljši med našimi, Tia Malovrh je pristala pri 89.5 metrih. Po skakalnem delu preizkušnje je to pomenilo 4. mesto za Slovenijo med devetimi ekipami. Vodila je Nemčija s 36 sekundami prednosti pred Japonsko, tretja je bila Norveška z zaostankom 38 sekund, Slovenija je zaostajala 1 minuto in 11 sekund, tesno je sledila Avstrija s tremi sekundami zaostanka za našimi, Francija je zaostajala še štiri sekunde več, Finska na sedmem mestu minuto in 31 sekund, deset sekund več Italija, ZDA pa so zaostajale dve minuti in 7 seund na 9 mestu.

Foto: Bobo

Tekaška preizkušnja se za Slovenijo ni začela dobro. Lovro Dolžan je bil že po prvem od dveh krogov v dolžini 2,5 km povsem na robu svojih moči, ob predaji štafete Tii Malovrh pa se je od popolne izmučenosti le še ulegel na tla. Predal je na 9. mestu z zaostankom 3:31 minut za vodilno Nemčijo. Tia Malovrh je proti Nemčiji nato na 2,5 km razdalji pridobila 14 sekund, a slovenska pozicija se ni spremenila. Kot treja je tekla Teja Pavec, ki je v primerjavi z Nemčijo izgubila sedem sekund, Slovenija pa je bila še naprej deveta. Kot prvi so ciljno črto prečkali Nemci v postavi Richard Stenzel, Anne Haeckel, Ronja Loh in Tristan Sommerfeldt, srebro so z zaostankom slabe pol minute zasedli Japonci v postai Kytoro Yamazaki, Hazuki Ikeda, Yuzuka Fujiwara in Atsushi Narita, bron so si priskakali in pritekli Norvežani v postavi Evan Leinan Lund, Ingrid Laate, Nora Helene Evans in Joergen Berget Storsveen, ki so zaostali dobro minuto. Sprint za četrto mesto je dobila Avstrija pred Francijo, šesta je bila Finska, sedme ZDA, osma Italija. Za Slovenijo je kot zadnji tekel Urban Zajec, na končnem devetem mestu pa so naši mladi upi zaostali skoraj 5 minut za zmagovalci.

Izjava po tekmi

Teja Pavec: “Rezultatsko bi si sigurno želeli malo višjem, a vem, da smo se vsi potrudili po najboljših močeh. Mislim, da smo vsak s svojim tekom lahko zadovoljni. Smuči so bile, po mojem mnenju, pripravljene dobro, težko pa primerjam z ostalimi reprezentancami.”

Arhiv novic