7.2.2024

Joergen Nordhagen v solo teku izločil skoraj pol konkurence, komplet medalj za Italijo

Po sprinterskih kompletih medalj, so se danes tekačice in tekači na smučeh borili za prve medalje na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici na razdalji. Izjemno predstavo je na 20 km progi s skupinskim startom uprizoril Norvežan Joergen Nordhagen, med mladinkami je slavila Italijanka Maria Gismondi. Od Slovenk je ciljno črto prečkala Živa Melihen.

Image

 

Mlade tekačice na smučeh so se za drugi komplet medalj na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici pomerile na 20 km razdalji s skupinskim startom v prostem koraku. Po prvem krogu v dolžini 3,3 km je bilo v ospredju še več kot 30 tekačic, žal med njimi ni bilo Slovenk Žive Melihen in Tinkare Gros. Slednjo so tik pred zadnjim krogom najhitrejše ujele, tako da je predčasno končala s tekmovanjem na 56. mestu, Melihen pa je na 50. mestu zaostala devet minut. Po solo teku v zadnjih dveh krogih je do naslova prišla Italijanka Maria Gismondi, 12 sekund je zaostala Norvežanka Anniken Sand, drugo medaljo v Planici je z bronom pobrala Andorka Gina Del Rio z zaostankom 21 sekund.

Najboljša trojica na 20 km preizkušnji v teku na smučeh. Foto: Borut Živulovič/BOBO

 

Na moški preizkušnji je fantastičen tek prikazal Norvežan Joergen Nordhagen, ki je v tretjem krogu pobegnil tekmecem za minuto in nato v drugi polovici preizkušnje tekel sam, na koncu pa zmagal s prednostjo kar 2 minut in 11 sekund! Srebro in bron za Italijo, Aksel Artusi je za štiri sekunde ugnal rojaka Davideja Ghia. Slovenci so tekmo zavoljo izjemne predstave Norvežana končali kmalu po polovici. Jaka Marinko je zasedel končno 61. mesto, Tine Šporn je bil 62., Philip Yazbeck Lavrič Pregelj pa je zasedel 67. mesto, Nordhagen je za en krog prehitel kar 42 od 99 tekmovalcev.

Zmagovalec moške tekme na 20km Joergen Nordhagen Foto: Borut Živulovič/BOBO

 

Izjave po tekmi

 

Joergen Nordhagen: "Moja želja je bila, da danes tukaj zmagam. Veliko truda smo vložili v današnjo tekmo, ogromno smo se pripravljali na dolge tekme v prosti tehniki, tako da sem z razpletom tekme. Sem zelo lahek tekač, današnji pogoji so mi bili zelo všeč. Visoke temperature so naredile težko tekmo kar je bilo zame odlično."

 

Živa Melihen: “Zelo sem utrujena, hkrati pa tudi zelo vesela, da mi je uspelo pridi do cilja. Smuči so danes bile hitre, na spustih sem lahko lovila tekmovalke.”

 

Eva Sever Rus, trenerka mladinske reprezentance: “Cilj je bil, da imamo štiri dekleta danes na štartu. Vendar pa smo se odločili, da bosta nastopili le dve tekmovalki, saj ostale niso povsem zdrave. Živa in Tinkara sta imele nekoliko smole, saj sta imeli visoki štartni številki. Borili sta se do konca, več bi s tako visoko številko in mehko progo težko dosegli.”

Arhiv novic