14.10.2012

Sodoben planiški center odprt

Sodoben planiški center odprt

Jaka Hvala, Jurij Tepeš in Matjaž Pungertar so bili najboljši v Planici [foto: Klemen Zibelnik]

Planica je zaživela v novi luči. Natanko ob 9.45 se je po prenovljeni Bloudkovi velikanki HS139 spustil prvi skakalce. Ta čast je doletela predskakalca Aleša Hlebanjo. Po uradnem treningu in poskusni seriji je sledila uradna otvoritev skakalnic, na kateri so bili prisotni tudi vsi trije pristojni ministri, ki so bili zaslužni za izgradnjo sodobnega nordijskega centra - sedanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk ter njegova predhodnik Milan Zver in dr. Igor Lukšič. Uradni otvoritveni skok sta sinhrono izvedla Primož Peterka in Aleš Hlebanja. Naš najboljši smučarski skakalec je nastopil na srednji skakalnici imenovani Bloudkova velikanka HS104, Hlebanja pa na večji napravi.

Zgodovina Planice

Stara skakalnica je bila zgrajena leta 1934. Na njej je Avstrijec Sepp Bradl postavil prvi mejnik v smučarskih skokih, preskočil je namreč 100 metrsko znamko. Natančneje pristal je pri 101,0 metrih. Največji uspeh je Bloudkova velikanka slovenskemu športu prinesla leta 1983 in 1988, ko je na njej slavil sedanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. Decembra leta 2001 se je pod težo snega zrušilo hrbtišče Bloudkove velikanke in pričela se je pisati črna zgodovina. Po številnih težavah in zapletih se je gradnja novega sodobnega centra pričela julija 2011. V nekaj več kot letu dni so gradbeni delavci zgradili sodobni skakalnici, ki bosta predvsem mlajšim rodovom nadvse uporabni. V dolini pod Poncami bodo prihodnje leto zgradili še pet manjših skakalnic. Nove naprave bodo zaradi specifične klime hitreje in dalj časa pokrite s snegom, kar bo našim skakalcem omogočalo kvalitetnejše, učinkovitejše in cenejše priprave.

V Planici se je zbralo 7.500 privržencev smučarskih skokov [foto: Klemen Zibelnik]

[foto: Bobo]


Jurij Tepeš nepremagljiv

Slovenski skakalci so se prvič v zgodovini pomerili na veliki skakalnici – na plastiki seveda. Premiernega naslova se je razveselil Jurij Tepeš, ki je bil najboljši že na državnem prvenstvu na srednji skakalnici v Kranju preteklo soboto. Član SD Dolomiti je vodil že po prvi seriji, v drugo pa je svojo prevlado le še potrdil. "Tega naslova sem zelo vesel, še bolj pa sem vesel novega skakalnega objekta, kjer bomo lahko uspešno trenirali. Pogoji danes niso bili najboljši, proti koncu je bilo vedno slabše. Z dobrimi skoki si lahko na vsaki skakalnici v ospredju. Pogoji so bili takšni kakršni so bili. Boljše bi bilo, če bi bila ves čas termika iz začetka prve serije. Bistvenega pomena je, da se v danih pogojih osredotočiš na skok in se ne obremenjuješ z vetrom," je po tekmi razmišljal Tepeš ter dodal, da bo v primeru slabše forme zelo težavna skakalnica. "To je razlika med dobrim in slabim skokom. Krivulja leta pa je super. Mislim, da je ena izmed nižjih skakalnic, na katerih sem letos nastopil. Sem zelo zadovoljen. Skakalnica je presegla moja pričakovanja."

Drugo mesto je osvojil Jaka Hvala, ki je imel med 7.500 gledalci največ svojih navijačev, saj ga je v dolino pod Poncami prišel spodbujati poln avtobus privržencev. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je povzpel Matjaž Pungertar. Svetovni prvak v poletih Robert Kranjec je bil četrti, Robert Hrgota peti in Matic Benedik šesti.


Rezultati: Državno prvenstvo
Arhiv novic