16.1.2016

Vesni Fabjan do finala zmanjkale 4 desetinke

Planica je danes uradno doživela še tekaško premiero svetovnega pokala. Žal se ni izšlo po slovenskih željah, saj je Vesna Fabjan finale zgrešila za pičle 4 desetinke sekunde.



foto: BOBO

FOTOGALERIJA >>>

V kvalifikacijah uspešne tri Slovenke

V jutranjih kvalifikacijah sprinterske preizkušnje v prosti tehniki so od številčne  slovenske zasedbe napredovale Vesna Fabjan s četrtim časom, Anamarija Lampič s 26. časom in Alenka Čebašek z 29. časom. Na 34. mestu je za eno sekundo mesto v izločilnih bojih zgrešila Lea Einfalt, Nika Razingar je bila 36., prepočasne pa so bile še Eva Urevc (41.), Barbara Jezeršek (47.), Manca Slabanja (51.), Anita Klemenčič (52.) in Anja Žavbi Kunaver (55.).

Pri fantih Slovenci nismo dobili finalista. Najbližje izločilnim bojom je bil Janez Lampič, ki je na 40. mestu za želenim 30. mestom zaostal točno eno sekundo. Miha Šimenc je bil 46., Boštjan Klavžar 65., Luka Prosen 66, Miha Dolar 68., Miha Črv 72. In Miha Ličef 76. 

V četrtfinalu le še Fabjanova

V prvi četrtfinalni skupini med dekleti je nastopila Anamarija Lampič, ki je dobro držala korak z vodilnimi, na koncu pa osvojila četrto mesto in upala, da se bo po času prebila v polfinale. Žal se na koncu ni izšlo. Podobno je v drugi četrtfinalni skupini nastope končala Alenka Čebašek, precej bolj suverena pa je bila v tretji četrtfinalni skupini Vesna Fabjan. Besničanka je izkoristila zaplet sotekmovalk, saj so kar tri padle in je skupaj z Heidi Weng brez težav do cilja prišla na čelu skupine.

Anamarija Lampič je v premiernem nastopu v svetovnem pokalu v tej sezoni takoj prišla do točk in je bila razumljivo zelo dobre volje: "Sem zelo zadovoljna. Moj cilj je bil pritisniti rdeč gumbek in to je to! Po kvalifikacijah, ko sem izvedela, da sem uspela, sem bila kar malce presenečena. Najprej sploh nisem vedela, ali se je izšlo ali ne. Bila sem zelo vesela. V četrtfinalu sem na štartu malo zaspala, izborila sem si slabšo pozicijo, v zavoj pa sem kljub temu prišla dobro in z veliko hitrosti. Žal je na koncu malo zmanjkalo. Če upoštevam, da sem poleti izpustila 2,5 meseca treninga, moram biti zelo zadvoljna in že komaj čakam na naslednje tekme."

Alenka Čebašek ni poznala razlogov za nastop, ki se je končal slabše od želja: "Nimam hitrosti, ki jo tu potrebuješ, ko gre že od štarta na polno. Mislim, da je prišel Tour "za mano". Ko sem prišla domov, nisem bila utrujena, zdaj pa mislim, da je to to. Snežna površina je bila kar ledena, trda. Potrebno je biti previden, saj je proga zelo hitra. Jutri si želim, da bo šlo bolje."


Tretje mesto v skupini premalo za finale

V polfinalu je Fabjanova začela najhitreje, nato pa nekaj časa tekla na četrtem mestu, na zadnjem vzponu pa se je prebila na tretje mesto. V ciljnem sprintu je mesto ohranila, s časom 2:33,8 pa je čakala na razplet druge polfinalne skupine, saj v finale neposredno napredujeta le prvouvrščeni tekmovalki. Kot se je izkazalo po koncu druge polfinalne skupine, so Fabjanovi do želenega finala na koncu zmanjkale vsega 4 desetinke sekunde.

Vesna Fabjan je po planiških nastopih povedala: "Škoda, ker so se Švedinje kar nekajkrat zaprle. Tam sem izgubljala dragoceni čas. Na koncu se več kot to, ni dalo narediti. A rezultati gredo navzgor, sem si pa pred odlično domačo publiko res želela narediti več. Material in taktika sta bila v redu, a če ima ena nacija več tekmovalk v boju, potem je tako, kot je. To ni proti pravilom. Škoda, saj sem si res želela še boljšega rezultata," je povedala Fabjanova, ki je na koncu osvojila 7. mesto, tako kot na zadnji tekmi svetovnega pokala v Sloveniji, na Rogli. Anamarija Lampič je z 20. mestom postavila letos najboljši rezultat, točko je ujela tudi Alenka Čebašek.

"Obilica smole. Želeli smo finale, a se ni izšlo. Zelo dobro je nastopila Anamarija Lampič. Prikazala je tisto, kar je trenutno njena zgornja meja. Nika Razingar je bila pripravljena dobro, morda je tudi odtekla normalno, a verjetno je proga še prezahtevna za njo. Lahko pohvalim Leo Einfalt, ki je le za sekundo zaostala za izločilnimi boji. Na koncu s tremi finali moramo biti zadovoljni, a zmanjkala je pika na i. Včasih je potrebno imeti malce športne sreče, ki tokrat ni bila na naši strani," pa je bila končna ocena glavnega trenerja naših tekačic, Marka Gracerja.

Zmagi na Švedsko in v Italijo

Kot prva zmagovalca Planice v teku na smučeh sta se v zgodovino vpisala Švedinja Stina Nilsson, ki je prehitela tri Norvežanke, Astrid Jacobsen, Heidi Weng in Ingvild Flugstad Oestberg ter Italijan Federico Pellegrino, ki je ugnal tri Francoze, Baptista Grosa, Richarda Jouveja in Renauda Jayja.


Rezultati: Planica .: Svetovni pokal - sprint ženske :.

Rezultati: Planica .: Svetovni pokal - sprint moški :.


Arhiv novic