23.3.2013

Slovenski orli zmagovalci ekipne tekme v Planici

Slovenski orli so se na ekipni tekmi v Planici vsem ljubiteljem smučarskih skokov, ki so prišli v dolino pod Poncami, oddolžili z ekipno zmago.

Zgodaj zjutraj se je proti dolini pod Poncami vila dolga kolona vozil. Vsi so si namreč želeli v živo ogledati polete najboljših mojstrov smučarskih skokov. Poleg tega pa so seveda upali tudi čim boljši uspeh slovenskih orlov. Že poizkusna serija devetih ekip, ki so se prijavile na današnjo ekipno tekmo, je napovedala, da bodo danes odlični pogoji za letenje.

Tekmovanje, ki ga je v živo spremljalo 24.000 gledalcev, se je odvijalo brez večjih težav, večina skakalcev pa je imela veter v prsa. To so nekateri bolj, drugi manj uspešno izkoristili. Končni seštevek točk je pokazal, da so bili Jurij Tepeš, Peter Prevc, Andraž Pograjc in Robert Kranjec tokrat premočni in dobili šesto ekipno tekmo sezone. Najbolje izmed njih je nastopil Tepeš, kateri je v prvi seriji poletel 223,0 m daleč. Še dlje je sicer poneslo Andersa Bardala, ki je v zajadral vse do 230,0 metrov. Norvežan je pri tem podrsal, zaradi česar je dobil slabše sodniške ocene. Slovenska četverica je vodila od prvega do zadnjega nastopa, vsi pa so v obeh serijah preskočili dvestotico, izjema je bil le drugi skok Pograjca, ki je meril pri 183,5 m.



Slovenski skakalci so slavili ekipno zmago [foto: BOBO]

V slovenski ekipi velja pohvaliti 22-letnega Andraža Pograjca, ki je uspešno prestal krstni nastop na ekipnih tekmah. "S prvim skokom sem zadovoljen, medtem ko mi v drugo ni šlo najbolje. V drugem delu leta sem vendarle izvlekel še nekaj metrov, čeprav so bile razmera v finalu težke " je menil Pograjc.

"V včerajšnjem drugem skoku sem našel prave občutke, zaradi česar sem danes vedel, kako nastopiti. Na mizi me je nekoliko zaskrbelo, da ne bo dober polet, a se je na koncu vse dobro izteklo. V finalu sem imel veter v hrbet, kar mi ne ustreza," je po tekmi dejal Jurij Tepeš ter se pridružil reprezentančnim kolegom, ki so pohvalili odlično vzdušje. "Pred tako množico slaviti zmago je nekaj neverjetnega. V finalni seriji mi ni uspelo sestaviti skoka, imel sem tudi težke razmere,” je menil Prevc, ki je včeraj na posamični tekmi zasedel drugo mesto in se tako že drugi dan zapored uvrstil na zmagovalni oder.

Zadnji se je po zaletu planiške velikanke spustil Kranjec, ki je z 203,5 m suvereno obranil prednost pred zasledovalci in Slovenija se je lahko razveselila prve ekipne zmage v Planici. "Moj prvi skok je bil dober, počasi sem ugotovil kako se je potrebno leteti. Vsak posameznik je napravil dobre skoke. Vladal je moštveni duh," je v izteku druge največje letalnice na svetu razmišljal Kranjec.


Za našo ekipo so se na drugo mesto uvrstili Norvežani (Rune Velta, Kim Rene Elverum Sorsell, Anders Bardal, Andreas Stjernen ) in na tretje Avstrijci (Wolfgang Loitzl, Stefan Kraft, Martin Koch, Gregor Schlierenzauer).

V nedeljo zaključek sezone

Strokovno oceno nastopov naših fantov pa je podal glavni trener Goran Janus: "Čestitke vsem štirim fantom. Vesel sem današnje zmage. Pravi užitek je slaviti na ekipni tekmi na domači tekmi pred tako množico. Fantje so mi polepšali dan."

V nedeljo je na sporedu še zadnja tekma sezona, poskusna serija se prične ob 9.00, tekma pa ob 10.00.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Uradni rezultati
Fotogalerija: 23.03.2013, Planica
Arhiv novic