10.9.2011

Glasilo Planica 2017 - 01/September 2011

Glasilo Planica 2017 - 01/September 2011

Nagovor predsednika Smučarske zveze Slovenije, g. Tomaža Lovšeta

"Planica v svetovnem merilu predstavlja zgodovinske mejnike v zimskem smučarskem športu. V letu 2017 želimo bogati zgodovini dodati še svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah in s tem tekmovanja v smučarskih skokih, smučarskih tekih in nordijski kombinaciji popeljati na višjo raven, ki bo v ponos vsem ljubiteljem zimskih športov, svetovnim in slovenskim," je dejal g. Tomaž Lovše, predsednik Smučarske zveze Slovenije. "Naši tekmeci, ki se prav tako potegujejo za izvedbo Svetovnega prvenstva, imajo v rokah veliko izkušenj, zato vemo, da kandidatura ne bo lahka. Na naši strani pa stojita mlada država, z vrhunskimi športniki, ki se želijo še bolj dokazati, ter alpska dolina brez primere, ki v športnem in širšem smislu povezuje vzhod in zahod, sever in jug."


Predstavitev kandidature za Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah 2017

V Planici smo z odliko izpeljali že veliko število tekmovanj za svetovni pokal in šest svetovnih prvenstev v smučarskih poletih, zdaj pa smo si zadali nov cilj – svetu prikazati nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo za več let predstavljalo vzor za vsa druga zimska tekmovanja. Menimo da lahko z našim znanjem, izkušnjami, zagonom in ljubeznijo do zimskih športov ljudem predstavimo tisto kar je najboljšega v skokih, tekih in nordijski kombinaciji. Pri tem na bo seveda izjemno pomagalo edinstveno prizorišče, ki leži v središču Evrope in tako predstavlja stičišče dolgoletnih in malo krajših smučarskih tradicij. Podoba Planice, ki ima v zimskem športu posebno mesto, lahko ljudem pokaže, česa vsega je zmožna zmes tradicije in sodobnosti.


Začetek izgradnje nordijskega centra v Planici

Pred dobrim mesecem dni so se v dolini pod Poncami začela dela za izgradnjo nordijskega centra. Kombinacija unikatne lege v alpskem svetu in arhitekturne rešitve je recept za uspeh in prepoznavnost v svetu ter seveda za funkcionalnost, ki je namenjena tako obiskovalcem, kot športnikom in novinarjem. G. Jelko Gros, predsednik Zavoda za šport RS Planica, je pospremil gradnjo 120-metrske skakalnice, ki je prvi izmed korakov do celotnega nordijskega centra: "Bloudkova velikanka bo v veliki meri novogradnja, nekaj delov pa bo renoviranih, tako da bomo ohranili spomin na Stanka Bloudka. Velik del kulturne dediščine imamo v sodniškem stolpu in loku. Ta skakalnica je namreč ena izmed prvih, ki ima lok na doskočišču, zato bomo to ohranili, ostali deli skakalnice, kot tudi pri tisti manjši v neposredni bližini, pa bodo ustrezali vsem sodobnim standardom, kar bo omogočalo odlične pogoje za treninge in tekme. Gradi se tudi ogrevalni objekt na vrhu zaletišča, sodniški stolp in RTV stolp. Če bo šlo vse po načrtu in bo vreme to dopuščalo, lahko prve skoke pričakujemo že pozimi."


Predstavitev ambasadorke, Petre Majdič

Najboljša slovenska smučarka tekačica v zgodovini Slovenije, Petra Majdič, ki mnogim predstavlja športni vzor v pravem pomenu besede, bo kandidaturo za nordijsko svetovno prvenstvo predstavljala tako kot edino zna: pošteno, borbeno in s ponosom. Dobitnica srebrne in bronaste medalje na svetovnih prvenstvih in bronasta olimpijka, ki je pred kratkim končala svojo aktivno kariero, je o letu 2017 v Planici in o ambasadorski nalogi dejala: "Zagotovo mi je v čast opravljati to funkcijo. Celo življenje sem bila tekačica in tekačica bom še naprej, tu pa se gre predvsem za šport in ponosna sem če lahko pomagam športu," in dodala: "Čas je in prav je, da Slovenija na več področjih stopi skupaj in prav je, da se postavi ta nordijski center, ki bo Sloveniji v ponos. Planica je po zaslugi skokov in velikanke ena izmed bolj prepoznavnih točk te države v svetu in super je, če znamo izpostaviti svoje bisere. Imamo vrhunske športnike, zdaj pa moramo doseči višji nivo še z vrhunskimi objekti." Petra je spregovorila še o tem, zakaj lahko Planica premaga ostale kandidate za Svetovno prvenstvo: "Zaradi tradicije in zaradi zgodovine odličnih prireditev. Prizorišče med dva-tisočaki je edinstveno na svetu. Če je to nordijski šport, naj se pokaže, da je to šport v naravi. Dobesedno se v Planici vse odvija v naravi ter v osrčju gora in snega, zato je pravilno da je Planica zmagovalka."


Predstavitev delovne skupine za kandidaturo

Delovno skupino, ki bo poskrbela za končni uspeh kandidature Planice, sestavljajo: Janez Bukovnik, predsednik skupine, Matija Vojsk, direktor Smučarske zveze Slovenije, Andraž Kopač, poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije, Primož Finžgar, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica, Mitja Praznik, član izvršilnega odbora SZS in predsednik panoge tek na smučeh pri SZS, Ljubo Jasnič, član izvršilnega odbora SZS in predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS, Jure Žerjav, župan občine Kranjska Gora, Jelko Gros, predsednik Zavoda za šport RS Planica in Tomi Trbovc, predstavnik za odnose z javnostmi pri SZS. G. Bukovnik je spregovoril o načrtu delovne skupine za prihodnje mesece in o največji prednosti Planice: "Najprej je treba do konca pripraviti gradivo, ki ga bomo oddali FIS-i. Treba se je pripraviti, da se bomo v tej zimski sezoni dobro predstavili na velikih tekmovanjih. Predstavili se bomo tistim športnikom in športnim delavcev, ki bodo udeleženi na Svetovnem prvenstvu v Planici. V Planici bo največjo vlogo odigrala pripravljenost oziroma pogoji za tekmovalce, tako da na tekmovanje ne bo vplivala sreča in vremenski pogoji. Tekmovanja v Planici se bodo namreč odvijala v delu Alp, kjer vremenski pogoji redko vplivajo na tekmovanje, tako, kar se tiče padavin in vetra, kot tudi ostalih vremenskih pogojev, ki lahko vplivajo na rezultate. To je ena največjih prednosti kandidature."


Svetovni dan snega


Cilj Svetovnega dne snega, ki je del kampanje Pripeljimo otroke na sneg, je spodbuditi veliko število otrok, njihovih družin in prijateljev, da sodelujejo na vsakoletnih snežnih festivalih. Razne aktivnosti na teh festivalih, ki se bodo dogajali po celem svetu, bodo potekale v tednu pred vrhuncem, v nedeljo, 22. januarja, 2012. Mednarodna smučarska zveza si s Svetovnim dnem snega prizadeva obrniti trend upadanja mladinskih aktivnosti na snegu, kar namerava storiti s tem, da otrokom in družinam omogoči odkriti nekaj novega ter ponuditi zabavo in nove izkušnje na snegu. FIS-a je k sodelovanju povabila veliko število partnerjev, med njimi tudi Planico. Vabilu se bomo z veseljem odzvali, saj imamo s prireditvami, ki so namenjene otrokom že veliko izkušenj. Kako bomo januarja sodelovali pri Svetovnem dnevu snega pa boste izvedeli v naslednjih številkah glasila.



Arhiv novic