6.3.2012

Glasilo - Planica 2017

Glasilo - Planica 2017

Pozdravljeni, ljubitelji športa. Znova vas vabimo k branju Glasila  Planica 2017. Z veliko vnemo se pripravljamo na nove tekme FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih ob tem pa nenehno gledamo v prihodnost in z veliko vnemo skrbimo za to, da bo kandidatura Planice za svetovno nordijsko prvenstvo uspešna. Do 31. maja, ko bo jasno, kateri kandidat je najboljši, nas loči še nekaj časa, v katerem moramo storiti še veliko. Toda tega se veselimo, saj smo prepričani, da bo Planica zmagovalka.

Nekaj vprašanj o kandidaturi in o ambasadorski vlogi smo postavili Franciju Petku, izjemnemu skakalcu, ki pravi, bi se rad preizkusil na prenovljeni Bloudkovi velikanki. Na tej skakalnici trenutno poteka prenova, o kateri smo se pogovarjali z Jelkom Grosom. Ta nam je razkril, da bo Bloudkova dediščina z enim izmed novih spremljevalnih objektov dobila prav posebno mesto v svetu skakalnih naprav. Še pred tem pa boste izvedeli nekaj o Svetovnem dnevu snega, ki je v Planico privabil množice otrok. Pestro je bilo cel mesec!


AMBASADOR PLANICE 2017 – FRANCI PETEK

Za to številko glasila smo se pogovarjali s Francijem Petkom, ki poleg Petre Majdič opravlja ambasadorsko funkcijo planiške kandidature. Doktor geografije je bil pred prejemom najvišjega akademskega naziva vrhunski športnik, ki je več let razveseljeval ljubitelje smučarskih skokov, ne nazadnje tudi z naslovom svetovnega prvaka leta 1991 v Predazzu. Petek je še vedno močno povezan s smučarskimi skoki in s športom nasploh, zato nam je v veliko čast, da v tandemu s Petro širi glas Planice v svet.

S katerimi pridevniki bi lahko opisali Planico?

Izpostavil bi predvsem pridevnik edinstvena. Ne zgolj v skakalnem smislu in ne zgolj v slovenskem merilu, pač pa tudi v svetovnem merilu.  Ima izjemen potencial v celotnem nordijskem športu. Glede na edinstvene naravne danosti ter na edinstveno organizacijo največje slovenske športne prireditve ima ta dolina tudi edinstvene možnosti za oblikovanje vodilnega športnega centra. Možnosti, da se slednje uresniči, so s potekajočo gradnjo centra vse bolj realne.

V primeru, da bo kandidatura Planice uspešna, kaj to po vašem mnenju pomeni za Slovenijo?

Za Slovenijo predvsem izjemno promocijo. Za bodoči nordijski center pa menimo, da bi se programi, ki so že zarisani v načrtovani viziji, lahko še nadgradili. Z uspešno kandidaturo lahko Slovenija v dolini oblikuje enega vodilnih športnih centrov v Evropi.

Kaj vam osebno pomeni biti ambasador?

Predvsem veliko čast. Sam sem v kandidaturo popolnoma prepričan in sem srčno predan nalogam, ki nas čakajo. Z veseljem vsakemu predstavim kaj in kako v Planici načrtujemo leta 2017. Zato upam, da bo pri odločitvi FIS-e odločala vsebina in ne kakšna druga logika.

V čem vidite prednost Planice glede na ostale kandidate?

Vsi drugi kandidati so že gostili svetovno nordijsko prvenstvo. To bi bilo sploh prvo prvenstvo v Sloveniji, če odmislimo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ki je  v tem pogledu nekoliko specifično in neprimerljivo. Tekmovalce bodo pričakali najsodobnejši objekti in pripadajoča infrastruktura. Da ne omenim direktnega učinka na razvoj nordijskega šport v regiji in širše. Ta kandidatura v ozadju nima zgolj cilja napolniti turistične kapacitete za teden dni. Poleg tega imamo zagotovo najboljšo organizacijo, pa tudi vreme in gledalce s srcem.

V kakšni vlogi vidite bodoči nordijski center pri vzgoji mladih športnikov in pri razvoju okolice?

Če se osredotočim na skakalce in nordijske kombinatorce bo ta center prinesel izjemno olajšanje. Glede nato, da danes naši športniki odhajajo na treninge v tujino, bo to prineslo veliko prednost. Vrhunsko skakalnico za celoletno vadbo imamo zgolj v Kranju. S serijo načrtovanih celoletnih skakalnic (predvsem pa tudi z olimpijskim dvojčkom) se bodo naši mladi skakalci končno lahko doma pripravljali za preboj v svetovno konkurenco. Treba se je zavedati, da mikroklima v dolini pod Poncami največkrat omogoča zasnežitev že v novembru. Sneg se obdrži do konca marca, se pravi skupaj kar pet mesecev. Ne, ne govorimo o Skandinaviji. Pot do končnega cilja vizije, da se Slovenci utrdimo v prvi ligi svetovnega skakanja bo tako končno tlakovana. Marsikdo si še ne more predstavljati kaj vse lahko to potegne za seboj. Tudi lokalna skupnost bo s tem dobila svež zagon v športnem in gospodarskem smislu.

Ali obstaja kakšna geografska posebnost doline pod Poncami?

Posredno sem že omenil nekatere geografske posebnosti doline: mikroklima z zimo in blagim poletjem, naravna zaščitenost pred vetrom,  izjemna scena vršacev, vstopna točka v nacionalni park, v osrčje gora pa se pripeljemo iz Ljubljane tako rekoč po ravnem. Gre za izrazito ledeniško U dolino. Skratka ta dolina je že zaradi svojih geografskih značilnosti edinstvena.

Koliko kilometrov imate za seboj na tekaških smučeh?

S tem vprašanjem ste me pa zbodli. Kilometrov ne beležim. Nekaj jih je. Še najbolj pa uživam, če lahko spremljam otroke na prvih metrih s tekaškimi smučmi. Ugotovil sem, da otroci, ki imajo svoj prvi stik s smučmi na tekaških progah, z lahkoto nadaljujejo raziskovanje na katerih koli drugih smučeh.

Bi želeli skočiti na prenovljeni Bloudkovi skakalnici?

Z največjim veseljem! Prav privoščim vsem nadebudnim skakalcem, da bodo svoje skakalne veščine pilili na novih skakalnicah v Planici. O tem smo sanjale generacije.


SVETOVNI DAN SNEGA V PLANICI

Planica, kot osrednje slovensko prizorišče projekta Svetovni dan snega oziroma World Snow Day, je v nedeljo, 22. januarja,  doživela pravi otroški snežni spektakel.

V sončni dolini pod Poncami se je vse skupaj začelo že ob 9. uri zjutraj. Več sto otrok je najprej skupaj s Francijem Petkom, otvorilo Snežno deželo. Ta je ponudila več snežnih aktivnosti, v ospredju pa so bili, kot se za Planico spodobi, smučarski skoki in tek.



Planiška zgodba se je uspešno začela. Otroci so vse do 15. ure s Francije Petkom preizkušali in skakali na pravih skakalnih smučeh za začetnike, ki jih je posebej za ta dogodek naredilo svetovno znano podjetje Elan. V izteku velikanke so otroci tekli kot Petra Majdič, trikratna dobitnica malega kristalnega globusa in tretje uvrščena na Olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru, prav tako ambasadorka kandidature Nordijskega svetovnega prvenstva 2017.

Za obe nordijski disciplini je skrbela strokovna ekipa animatorjev, učiteljev in demonstratorjev teka in trenerji skokov SK Triglav Kranj.

V Snežni deželi ni manjkalo zabavnih snežnih vsebin, pri katerih so otroci uživali in raziskovali. Otroci so se pomerili v posebnem hokeju na ledu, raziskovali in iskali izhod iz snežnega labirinta, najhitrejši so se spuščali po tubing stezi in sankali na za to pripravljenem poligonu. Najbolj ustvarjalni otroci so pripravili več snežnih skulptur. Snežno deželo so obiskali tudi najmlajši, nanje nismo pozabili. Raziskovali in uživali so v otroškem kotičku, srečali pa so tudi več prepoznavnih otroških likov.

Planiška zgodba pa takrat še zdaleč ni bila končana, projekt Svetovni dan snega smo zastavili širše. Z aktivnostmi smo namreč nadaljevali vse do 16. februarja. Planica je gostila več kot 1000 osnovnošolcev, za katere smo pripravili malo drugačen športni dan. K sodelovanju smo povabili tudi slovenske nordijske klube, ki so otrokom s strokovnega vidika predstavili osnove obeh nordijskih disciplin in njihove klubske dejavnosti. Z nami so bili trenerji klubov Nordijsko društvo Rateče, SK Triglav Kranj, TSK Jub Dol pri Ljubljani, SSK Costella Ilirija in SD Dolomiti.

Prvi odzivi spremljevalcev in učencev osnovnih šol ter vrtca so bili predvsem v znamenju navdušenja, veselja, užitkov in želje po ponovitvi snežnih aktivnosti.

Franci Petek: »Bravo in hvala! Pomagali ste nam narediti nepozabni dan za otroke in nas spremljevalce.«

Učitelj OŠ: »Športni dan je za nas pomemben del šolskega obveznega programa, zato smo zelo ponosni, da smo lahko bili prvi, ki smo raziskovali in uživali pri aktivnostih Snežne dežele. Hvala Smučarski zvezi Slovenije in vsem animatorjem ter trenerjem, ki so našim otrokom na igriv in zanimiv način približali obe glavni nordijski disciplini.«

Učenci OŠ:

Marko: »Najboljši športni dan ever!«

Špela: »Meni so bili najbolj všeč skoki.«

Alen: »Snežna dežela je zakon!«

Maja: »Niti enkrat nisem padla na teku, jeeeeeeeeeeeee!«

Nasmejani in zadovoljni obrazi otrok in staršev ter njihovi komentarji so razlog, da bomo aktivnosti ponovili tudi v letu 2013.


JELKO GROS O PRENOVI PLANICE

Eden izmed najbolj znanih objektov v Planici ravnokar doživlja temeljito posodobitev. Govora je seveda o Bloudkovi velikanki in spremljevalnih objektih, katerih prenova je eden izmed prvih in zelo pomembnih korakov k težko pričakovanemu Nordijskem centru. O delih na skakalnici, ki s seboj nosi neizmerno bogato zgodovino, je spregovoril Jelko Gros, direktor Zavoda za šport RS Planica.



»Na skakalnici pričakujemo prve skoke v začetku julija. Vsi, ki bodo marca prišli v Planico na tekme svetovnega pokala, bodo lahko videli, da gre gradnja proti koncu,« je dejal Gros in nato spregovoril še o naslednjem koraku k centru: »Smo tik pred razpisom za mladinske in otroške skakalnice.« Planica se resnično preobraža. Nove, 85, 65, 45, 30 in 15 metrske naprave bodo temeljito spremenile podobo Planice. Ta podoba bo mnogim še kako všeč.

Gros, kot eden izmed članov delovne skupine za kandidaturo, je nato dejal nekaj besed o svoji funkciji pri izgradnji novega centra: »Moja prioriteta po profesionalni liniji je takšna, da bo center funkcionalno tak, da bo dobro deloval za vsak dan, se pravi, da bo odličen center za treninge, po drugi strani pa tak, da bo postal prizorišče za izvedbo vrhunskih dogodkov.«

Razkril nam je tudi eno izmed posebnosti, ki bo dediščino Bloudka ponesla na višji nivo: »Te posebnosti ne bo imela nobena druga skakalnica na svetu. Skupaj z Radiotelevizijo Slovenija smo načrtovali TV stolp, s pomočjo katerega bo kvaliteta slike oziroma pogled na skakalce veliko boljši in lepši.«

Na koncu je Gros podal še razlog, zakaj bi morala Planica gostiti veliki dogodek leta 2107: »Ostali kandidati so to tekmovanje že gostili. Planica spada med velikane nordijskega smučanja, tako da bi se že spodobilo, da dobi to svetovno prvenstvo.«


Arhiv novic