22.7.2013

Uspešna prva sezona Planice za trajnostni razvoj

V pretekli sezoni smo v Planici začeli s projektom Planica za trajnostni razvoj, za katerega lahko rečemo, da je uspel zelo dobro...


- v Planico smo z vlakom pripeljali 1220 ljudi
- izboljšali smo krožne prevoze
- postavili smo zabojnike za ločevanje odpadkov
- uvedli smo kavcije za embalažo za pijačo
- povečali smo ponudbo lokalne hrane
- v Snežni deželi smo postavili poligon za športne dejavnosti

V pretekli sezoni smo v Planici poskusno začeli s projektom Planica za trajnostni razvoj, za katerega lahko rečemo, da je uspel zelo dobro. Zaveza k trajnostnim športnim dogodkom se je v tej prvi sezoni počasi začela uresničevati, v prihodnosti pa nas seveda čaka še veliko dela. Za uspešno nadaljevanje projekta bomo tako morali vložiti še več časa in truda, predvsem pa več sredstev. K sodelovanju bomo tako povabili še več partnerjev, tudi tistih, ki nam lahko s svojim znanjem svetujejo kako poglobiti trajnostna prizadevanja. Ker je bila poskusna sezona projekta med ljudmi zelo dobro sprejeta, smo mnenja, da lahko s še boljšo organizacijo to idejo v prihodnosti še nadgradimo.

Prvo področje projekta – mobilnost – smo s podporo mnogih obiskovalcev izpeljali zelo dobro. Cilj, da se uporabi sredstva transporta, ki prevažajo več potnikov hkrati, porabijo manj energije in posledično manj vplivajo na okolje, se je uresničil s pobudo Z vlakom v Planico. Pobuda je bila pri deležnikih tega načina prevoza, kot tudi pri medijih, sprejeta zelo pozitivno, izražene pa so bile tudi želje po povečanju kapacitete vlakov in avtobusov v naslednjih letih, kar bo mogoče s tesnejšim sodelovanjem z različnimi partnerji in povečanjem vložkov v projekt. V dveh dneh, soboto in nedeljo, je v Planico s takim načinom prevoza prišlo 1220 ljudi. Prav tako se je zmanjšal prometni pritisk na prireditveno področje in sicer z optimizacijo krožnih prevozov ter z dobro urejenimi peš potmi.



Napredek smo zabeležili tudi na področju trajnostnega razvoja, ki se neposredno tiče narave. Obiskovalci prireditve so bili pozvani k odgovornemu ravnanju z odpadki. Postavljeni in označeni so bili zabojniki za ločevanje odpadkov, kar je pripomoglo k čistejšemu prizorišču. Dobro je bila izpeljana tudi akcija deljenja vreč za smeti s strani prostovoljcev, kar so mnogi obiskovalci sprejeli in s tem pripomogli k manjšemu onesnaževanju okolja. Področje gostinstva, ki se v veliki meri navezuje na prejšnje, je videlo napredek pri zmanjševanju količine odpadkov z zaračunavanjem kavcije za embalažo za pijače. Nekateri gostinski ponudniki so ponujali domačo oziroma lokalno hrano in s tem naredili korak naprej k skrbi za stabilno in zdravo slovensko gospodarstvo.



Nadgradili smo tudi področje trajnostnega razvoja, ki se tiče dediščine. Likovni natečaj Planica in otroci, katerega se je udeležilo 53 slovenskih osnovnih šol, je s temo Planica in varovanje narave pripomogel k zavedanju o okolju pri otrocih. Tema natečaja je bila pohvaljena s strani ravnateljev, učiteljev in mentorjev, ki so bili mnenja, da je takšen pristop k ozaveščanju oziroma izobraževanju otrok uspešen. Snežna dežela v Planici je mesec dni nudila otrokom možnost spoznavanja s športnimi disciplinami, tako osnovnošolcem, ki so Planico obiskali v okviru športnih dni, kot tudi otrokom, ki so Snežno deželo s starši obiskali preko vikendov. Skrb za medgeneracijsko solidarnost oziroma družbeno odgovornost smo tudi letos potrdili s pomočjo naših partnerjev, s katerimi smo obisk Planice omogočili več tisoč otrokom.


Arhiv novic